Fotomanifestatie Noorderlicht 2003Locatie:
Diverse locaties in Groningen.
6 september t/m 19 oktober 2003


Munnekeholm 10
9711 JA Groningen
t 050-3182227
f 050-3182204
info@noorderlicht.com
www.noorderlicht.com


Open:


Noorderlicht 2003 is de tiende (!) editie van het jaarlijkse evenement en daarmee een heuglijk jubileum. De Noorderlicht 2003 fotomanifestatie omvat wederom een groot en veelzijdig aanbod van tentoonstellingen in de stad en provincie Groningen.

Centraal in de manifestatie staat de internationale thematische hoofdtentoonstelling 'Global detail', gehuisvest in de Der Aa-Kerk in het stadshart, waarin werk van circa 30 fotografen getoond wordt.

Het 'Nevenprogramma' is het tweede deel van Noorderlicht 2003, bestaand uit een aantal door Noorderlicht samengestelde tentoonstellingen. Het derde tentoonstellingsdeel van Noorderlicht is het externe programma: dit betreft het door zo'n 30 galeries en musea gecurateerde 'Galeriecircuit', gevolgd door het 'Podiumcircuit' voor met name amateurfotografen. Tijdens Noorderlicht 2003 vinden, in aansluiting op de tentoonstellingen, diverse activiteiten plaats waaronder lezingen en masterclasses.

Een hoofdtentoonstelling met ruim 300 foto's over globalisering, een jubileumtentoonstelling met werk van wereldberoemde Magnum-leden als Henri Cartier-Bresson, George Rodger en Eve Arnold, de wereldpremiere van de foto's die de Nederlandse fotografe Violette Cornelius in de jaren zeventig maakte in Irak.
Dat zijn enkele hoogtepunten uit het programma van de tiende fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen. De manifestatie wordt op zaterdag 6 september geopend door de publicist Bas Heijne, die onlangs werd benoemd tot gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het complete expositieprogramma van Noorderlicht -­ van historische tot hedendaagse fotografie in alle denkbare genres en stijlen ­ speelt zich af op ruim 60 locaties in en om de stad Groningen. De manifestatie is daarmee groter dan ooit. Met deze omvang geeft de organisatie een feestelijk tintje aan de tiende editie ­ een reeks die nog niet eerder in de Nederlandse fotografie werd neergezet. Naast fototentoonstellingen omvat het programma ook lezingen, filmvertoningen, een internationale masterclass voor jonge fotografen en een speciaal op middelbare scholen gericht educatieprogramma.

Fotomanifestatie Noorderlicht
De eerste editie van Noorderlicht vond in 1990 plaats in Groningen. Drie jaar geleden werd gekozen voor een jaarlijkse regelmaat. Sindsdien vindt de manifestatie afwisselend plaats in Leeuwarden en Groningen.
Als enige jaarlijkse fotomanifestatie in Nederland, trekt Noorderlicht in toenemende mate internationaal de aandacht door de uitzonderlijke combinatie van maatschappelijk engagement en visuele kwaliteit.

Global Detail
Die combinatie kenmerkt ook weer de hoofdtentoonstelling Global Detail die traditiegetrouw is ondergebracht in de historische Der Aa-kerk in het centrum van de stad. In de tentoonstelling schetsen vijfenveertig binnen- en buitenlandse fotografen een beeld van de overeenkomsten en verschillen in een wereld die door het vrije verkeer van mensen, goederen, geld en diensten steeds kleiner en uniformer lijkt te worden.
Global Detail is een caleidoscopische reis om de wereld in ruim 300 foto's, gemaakt door fotografen uit 20 landen. Enkele uitzonderingen daargelaten is al het werk in de tentoonstelling nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

De Hommage
Speciaal ter gelegenheid van deze jubileumeditie organiseert Noorderlicht de groepstentoonstelling De Hommage waarin een eerbetoon wordt gebracht aan enkele toonaangevende fotografen uit de twintigste eeuw, zoals de Amerikaanse persfotograaf Weegee en Ed van der Elsken van wie foto's te zien zijn uit het boek 'Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés'. De Hommage is ondergebracht in een voormalig winkelcomplex dat geheel voor expositiedoeleinden geschikt is gemaakt.
Een groot deel van de tentoonstelling is gewijd aan het werk van acht fotografen die verbonden zijn aan het fameuze agentschap Magnum. Onder hen bevinden zich Henri Cartier-Bresson en George Rodger, twee van de oprichters van het gezelschap. Van Cartier-Bresson zijn foto's te zien zijn die hij in de jaren dertig en de jaren zestig maakte in Mexico, Rodger is vertegenwoordigd met de wereldberoemde foto's van Nuba-stam in Soedan.
Tot de andere deelnemers behoren onder meer Eve Arnold (foto's van Marilyn Monroe), Philip Jones Griffiths (de oorlog in Vietnam) en Carl de Keyzer (Russische gevangeniskampen).
Onderdeel van de jubileumtentoonstelling is ook de eerste presentatie uit het onlangs in Nederland gearriveerde archief van Violette Cornelius (1919-1997). Cornelius, in de jaren vijftig een gerespecteerd architectuur- en reportagefotograaf, bracht de laatste dertig jaar van haar leven in het buitenland door. Onlangs bleek dat ze begin jaren zeventig langere tijd verbleef in Irak waar ze onder meer fotografeerde in de nadien drooggelegde moerasgebieden.

Meer dan 60 exposities
Tijdens Noorderlicht is fotografie te zien op ruim 60 locaties, zowel in als buiten de stad Groningen. Zo biedt het Groninger Museum een overzicht van 25 jaar fotografie van Erwin Olaf, hangen er foto's in de historische kerkjes van Middelbert, Lettelbert, Nuis, Niebert, Visvliet en Niezijl, en zal in ABK Minerva een presentatie te zien zijn waarin zes Nederlandse galeriehouders een voorproefje bieden van het werk dat ze in november van dit jaar zullen brengen op Europa's grootste fotografiebeurs Paris Photo.

Sinds 2000 verstrekt Noorderlicht jaarlijks een opdracht aan één of meerdere fotografen. De eerste opdracht werd verleend aan de Zweedse fotograaf Albin Biblom, wiens Journals of Jacob Mandeville in 2001 werd geëxposeerd in het Natuurmuseum en in boekvorm werd uitgegeven.

De Noorderlichtopdracht 2001 werd verleend aan Antoine d'Agata (F) en Adrienne van Eekelen (NL). Het resultaat van hun werk, over de onderstroom van het dagelijks leven in Groningen, zal in 2003 worden gepresenteerd. Het is de bedoeling die presentatie te combineren met het resultaat van de verstrekte opdracht in 2002, die wordt uitgevoerd door Ken Schles (VS) en een nog te benoemen vierde fotograaf.

De manifestatie is verlengd van 12 tot 19 oktober.

Deelnemers van deze site (er kunnen meer exposanten zijn)

Kunstbureau Albion Putti  Groningen  
Bekijk expositieRenze Dijkema plus keramische objecten van Giezen, van Rheeden en Weidner
6/9 - 11/10/2003
ARTeria Galerie en Kunstuitleen  Dwingeloo  
Bekijk expositieAernout Overbeeke: Roemenia
6/9 - 12/10/2003
Groninger Museum  Groningen  
Bekijk expositieErwin Olaf: Silver
21/9 - 30/11/2003
Galerie Halte Kropswolde  Foxhol  
Bekijk expositieScharlih Bo en Rufus Redd
6/9 - 12/10/2003
Fotogalerie Lichtzone  Groningen  
Bekijk expositieAnna van Kooij en Peter Smith: Dialoog, in ieder geval anders!
6/9 - 12/10/2003
Stichting Galerie Noord  Groningen  
Bekijk expositieDiverse fotografen: Ik ben niet altijd wie ik denk te zijn
6/9 - 12/10/2003
Borg Rusthoven  Wirdum  
Bekijk expositieAnke Teunissen: Nestblijvers
7/9 - 12/10/2003
Sign  Groningen  
Bekijk expositieAlan D. Joseph en Linda Bannink
6/9 - 12/10/2003
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes  Wehe-den Hoorn  
Bekijk expositieBert Teunissen, Pepijn Provily, vd Puttelaar, Margriet Smulders, Abbing
6/9 - 12/10/2003

Geëxposeerde kunstenaars (er kunnen veel meer zijn)

Hans Abbing
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes
Saad Jasim Al-Zubaidy
Stichting Galerie Noord
Linda Bannink
Sign
Scharlih Bo
Galerie Halte Kropswolde
Sun Ha Borger
Stichting Galerie Noord
Renze Dijkema
Kunstbureau Albion Putti
Hanneke Giezen
Kunstbureau Albion Putti
Anna Huizinga
Stichting Galerie Noord
Alan D. Joseph
Sign
Anna van Kooij
Fotogalerie Lichtzone
Erwin Olaf
Groninger Museum
Aernout Overbeeke
ARTeria Galerie en Kunstuitleen
Philip Provily
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes
Carla van de Puttelaar
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes
Rufus Redd
Galerie Halte Kropswolde
Beatrijs van Rheeden
Kunstbureau Albion Putti
Peter Smith
Fotogalerie Lichtzone
Margriet Smulders
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes
Anke Teunissen
Borg Rusthoven
Bert Teunissen
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes
Renate Weidner
Kunstbureau Albion Putti