Virtuele FineArtFair 2003

Locatie:

10 december 2003 t/m 10 januari 2004


www.FineArtFair.nl

Open:


www.FineArtFair.nl is de eigentijdse expositie waarop Nederlands meest prominente kunst- en antiekhandelaren rond Kerstmis hun recente aanwinsten en topstukken virtueel presenteren. Internet blijkt een uitstekend en laagdrempelig medium om kunst en antiek bij een geïnteresseerd publiek te brengen. Het bespaart de verzamelaar tijdrovend zoeken langs de verschillende adressen en maakt de collecties van gespecialiseerde exposanten toegankelijk voor iedereen.

Net als FineArtFair.nl 2002 valt de expositie 2003 op door het hoge niveau en de gevarieerdheid van de getoonde objecten. Van archeologische vondsten uit de klassieke oudheid en middeleeuwse sculpturen tot renaissancemeubelen. Juwelen en 18de-eeuws zilver naast aardewerk, glas en Aziatica. Oude meesters, ikonen en klassiek moderne kunst.

Als gastexposant treedt Museum Boijmans Van Beuningen op met de exclusief voor FineArtFair.nl samengestelde tentoonstelling Dali & de raadselachtige Ducasse. Onderwerp is een serie beroemde prenten die Salvador Dali maakte ter illustratie van het boek ’Les Chants de Maldoror’ van de Franse schrijver Isidore Ducasse (geschreven onder het pseudoniem Comte de Lautréamont). De etsen zijn het eerste belangrijke grafische werk van Dali. In deze serie, laat hij in een zeer fijn getekende lijn een grote verbeeldingskracht zien, die ook zijn latere werk zou inspireren.

Initiatiefnemer is de Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst (VHOK), een organisatie waarvan de leden sinds de oprichting in 1911 de hoogst mogelijke professionele en ethische normen in acht nemen. Onder de deelnemers aan FineArtFair.nl treft de bezoeker dan ook een aantal bekende experts uit het televisie-programma Tussen Kunst & Kitsch, alsmede vooraanstaande exposanten van de kunstbeurzen TEFAF in Maastricht, de PAN-Amsterdam en de Kunst- en Antiekbeurs Den Bosch.

Meer informatie:
Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst
Keizersgracht 207
1016 DS Amsterdam
website: www.vhok.nl
e-mail: info@vhok.nl
tel. 020-623 89 04
fax 020-623 86 80

Enkele objecten op FineArtFair.nl
Elk van de exposanten plaatst vier kunstwerken op Internet. De verscheidenheid is groot. Zo toont Archea Ancient Art een Griekse drinkschaal op hoge voet, een kylix, daterend uit de 6de eeuw voor onze jaartelling. Zulke drinkschalen zijn van terracotta gemaakt en beschilderd. De oude Grieken dronken er met water aangelengde wijn uit. De zwartfigurige beschildering van deze kylix bestaat toepasselijk uit uitbundig dansende jongens en meisjes.

Bij Van Aalst Antiquiteiten valt een messing inkthouder op in de vorm van een triton rijdend op een dolfijn. De schelp in de handen van de triton dient als inktpot. Het beeldje is een in de tweede helft van de 17de eeuw gegoten variant naar een origineel van Francesco Fanelli. Deze Italiaanse kunstenaar werkte van 1635-1642 in Londen. In die periode ontstond in zijn werkplaats een aantal inkthouders, steeds met kleine varianten naar het oorspronkelijke model, waar dit exemplaar er een van is.

Van een uitzonderlijke herkomst is de prestigieuze wereldbol in de collectie van Antiquariaat Forum. De aardglobe is een presentatiemodel. Hij werd in 1601 vervaardigd door de beroemde kaartmaker Jodocus Hondius, die hem - zo vermeldt het opschrift - opdroeg aan de militaire leiders van de Verenigde Nederlanden. Maar Hondius wilde dit model globe ook verkopen in de zuidelijke provincies, die op dat moment in oorlog waren met de noordelijke. Als publiciteitsstunt schonk Hondius de wereldbol aan de aartshertogen Albrecht en Isabella, die regeerden in naam van Philips II. Over het eerste opschrift werd dan ook een tweede geplakt met de namen van Albrecht en Isabella.

Kunsthandel Noortman toont een zonovergoten havengezicht van Abraham Begeyn, een minder bekende 17de-eeuwse Hollandse meester, die aantrekkelijke landschappen op zijn naam heeft staan. ’Havenscène in de Levant’ geeft vanaf de kade een weids uitzicht over het water, de blauw bewolkte lucht en bergen in het verschiet. Opvallend is de zuilengalerij op de kade, waar nu eens geen grote bedrijvigheid heerst, maar rust. Opzij van balen en pakken staan mensen ontspannen te praten, waaronder prominent in beeld een oosterling en westerling, herkenbaar aan hun kleding, tulband met pluim en breedgerande, hoge hoed met struisvogelveer.

Kunsthandel Borzo brengt met l’Orage (1963) van Willem de Kooning een werk uit een bijzonder moment in het leven van de Nederland-Amerikaanse schilder. In dat jaar verhuisde bij van Manhattan naar Long Island. Hier liet hij een groot atelier bouwen (waar hij werkte tot in 1990 de ziekte van Alzheimer hem dwong zijn penseel neer te leggen). Ook was er een omslag in de onderwerpkeuze. Niet langer vormen vrouwen zijn inspiratiebron, maar het landschap, de zee, de luchten. l’Orage met zijn geel, wit, blauw en zwart vormt daar een fascinerend voorbeeld van.

Deelnemers van deze site (er kunnen meer exposanten zijn)

Borzo Gallery   Amsterdam  
Museum Boijmans Van Beuningen  Rotterdam  
Douwes Fine Art  Amsterdam  
Hoogsteder & Hoogsteder  Den Haag  
Lara Wijsmuller Fine Art  Amsterdam  
Kunsthandel Ivo Bouwman & NEXUS Moderne Kunst  Den Haag  
Bekijk expositieVirtuele FineArtFair
10/12 - 10/1/2004
Paol & Co. Fine Art, Hilversum  Hilversum  
Simonis & Buunk Kunsthandel  Ede  

Geëxposeerde kunstenaars (er kunnen veel meer zijn)

Edward Cucuel
Kunsthandel Ivo Bouwman & NEXUS Moderne Kunst
César Domela Nieuwenhuis
Borzo Gallery
Isaac Israëls
Kunsthandel Ivo Bouwman & NEXUS Moderne Kunst
Willem de Kooning
Borzo Gallery
Bart van der Leck
Kunsthandel Ivo Bouwman & NEXUS Moderne Kunst
Jan Schoonhoven
Borzo Gallery
Maurice Utrillo
Kunsthandel Ivo Bouwman & NEXUS Moderne Kunst
Geer van Velde
Borzo Gallery