Architectuur BiŽnnale Rotterdam 2005Locatie:
NAi en Las Palmas
26 mei t/m 26 juni 2005


Museumpark en Wilhelminakade
Rotterdam
t 010-2060033
f 010-4364335
info@iabr.nl
www.biennalerotterdam.nl


Open:
Voor de extra activiteiten tijdens de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam geldt een toeslag van Ä1 op het entree van het NAi. De prijs van een entreeticket wordt hiermee Ä 7,50 (kortingstarief Ä 5,00). De toeslag geldt alleen voor de duur van de BiŽnnale (27 mei t/m 26 juni 2005).

Naast losse entreetickets is het mogelijk om een combinatieticket te kopen voor de tentoonstellingen in Las Palmas en het NAi. U betaalt dan slechts Ä 12 (kortingstarief Ä 9,00). De tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van het NAi en Las Palmas.

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent donderdag 26 mei 2005 in het Rotterdamse Luxor Theater de tweede Internationale Architectuur BiŽnnale Rotterdam. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses MŠxima der Nederlanden is bij de opening aanwezig. De tweede editie van de Architectuur BiŽnnale staat in het teken van De Zondvloed en richt zich op de relatie tussen water en architectuur in Nederland en de rest van de wereld. Curator is Adriaan Geuze, landschapsarchitect en directeur van West 8.

De Prins neemt tijdens de openingsbijeenkomst het eerste exemplaar in ontvangst van de publicatie ĎPolders! Gedicht Nederlandí. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van de biŽnnale en geeft voor het eerst een geÔllustreerd overzicht van de bijna vierduizend polders in Nederland. Vervolgens bezichtigen de Prins en Prinses de tentoonstellingen De Hollandse Waterstad en Mare Nostrum in expositieruimte Las Palmas.

De biŽnnale vindt plaats van 26 mei tot en met 26 juni en is een platform voor internationale uitwisseling van deskundigheid, historische kennis en toekomstvisies, verbonden met de lusten en de lasten van wonen, werken en leven met water. In Las Palmas en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam zijn een maand lang tentoonstellingen, conferenties, lezingen, excursies en een City Program.

De Internationale Architectuur BiŽnnale Rotterdam is een evenement dat kennis en ervaring in de ontwerpende disciplines (architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur) van over de hele wereld tweejaarlijks samenbrengt in Rotterdam. Meer dan een tentoonstelling is de architectuurbiŽnnale vooral een onderzoeksproject. De biŽnnale bekijkt, vanuit een actueel thema, krachten die onze omgeving beÔnvloeden, analyseert deze, schets toekomstscenarioís en ontwikkelt alternatieven. De eerste Rotterdamse biŽnnale was in 2003 en had als thema ĎMobility: A Room with a Viewí. Met dit thema vroeg curator Francine Houben aandacht voor mobiliteit als onderdeel van ons dagelijks leven.

Tijdens de 2e Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) worden er naar aanleiding van het BiŽnnale thema 'De zondvloed' onder meer vijf tentoonstellingen georganiseerd in het NAi en in Las Palmas.

LOCATIE NAi (Museumpark 25, Rotterdam)

27 mei t/m 4 sep
Tentoonstelling in Zaal 1
Polders - Theater van land en water
Hoe ontwikkelt het Nederlands polderlandschap zich en wat willen we in de toekomst?

27 mei t/m 4 sep
Tentoonstelling in Zaal 1
Three Bays
Vier eeuwen leven en bouwen aan de baaien van Tokio, Amsterdam en VenetiŽ

27 mei t/m 4 sep
Tentoonstelling in Zaal 3
Flow
De dynamiek van het water in de landschapsarchitectuur: 9 projecten

LOCATIE LAS PALMAS (Wilhelminakade 66-68, Rotterdam)

27 mei t/m 26 juni
Tentoonstelling in Las Palmas
De Hollandse Waterstad
Maquettetentoonstelling van verschillende typen oude en nieuwe Hollandse watersteden

27 mei t/m 26 juni
Tentoonstelling in Las Palmas
Mare Nostrum
Water als attractie: hoe massatoerisme kuststeden kolonialiseert

Deelnemers van deze site (er kunnen meer exposanten zijn)

LP2 - Las Palmas, Ruimte voor stedelijke cultuur  Rotterdam  
Bekijk expositieDe Hollandse Waterstad
27/5 - 26/6/2005
Bekijk expositieMare Nostrum
27/5 - 26/6/2005
Het Nieuwe Instituut  Rotterdam  
Bekijk expositiePolders - Een theater van land en water
27/5 - 4/9/2005
Bekijk expositieThree Bays
27/5 - 4/9/2005
Bekijk expositieFlow
27/5 - 4/9/2005

GeŽxposeerde kunstenaars (er kunnen veel meer zijn)

Sjaak Langenberg & Rosť de Beer
Het Nieuwe Instituut