Europalia Russia

Locatie:
Diverse locaties
15 september 2005 t/m 1 februari 2006


t +32-2-5078594
info@europalia.be
www.europalia.be


Open:


Rusland in het hart van Europa! Europalia International verwelkomt het grootste land ter wereld voor een nieuw multidisciplinair en grensverleggend festival. Dit 20e Europalia festival laat in het najaar van 2005 België schitteren in zijn rol van Europees centrum van cultuur en vergast zijn publiek op de mooiste Russische klassiekers en de boeiendste ontdekkingen. Een kijk in de wereld van Peter de Grote, Malevitsj, Vroebel, Boelatov, Borodin, Rachmaninov, Dostojevski, Poesjkin …

Het festival Europalia werd opgericht te Brussel in 1969, met als doel een tweejaarlijks kunst- en cultuurfestival in het hart van Europa te organiseren, gewijd aan de cultuur van één van de lidstaten van de Europese Gemeenschap.
Oorspronkelijk vond het festival om de twee jaar plaats en had respectievelijk als gastland : Italië, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Bondsrepubliek Duitsland, België, Griekenland en Spanje. In 1987 kwam Oostenrijk aan de beurt, toen kandidaat tot toetreding. Europalia zette in 1989 Japan in de kijker en keerde in 1991 terug naar een Europees gastland, Portugal. In 1993 kwam het tweede niet-Europees gastland aan de beurt: Mexico.
Sinds 1998, na de afgelasting van Europalia Turkije, werd jaarlijks een festival georganiseerd, voornamelijk gewijd aan de cultuur van Oost-Europese landen: de Tsjechische republiek, Hongarije, Polen, Bulgarije, die allen kandidaatlanden voor de Europese Unie zijn. Men mag dus stellen dat Europalia zeker heeft bijgedragen tot de uitbreiding van de Europese Unie.
2003 kan men beschouwen als het begin van een derde fase : voor de eerste maal wordt een gastland, in dit geval Italië, voor de tweede maal uitgenodigd. Bovendien valt dit festival samen met het Italiaanse voorzitterschap van de Ministerraad van de Europese Unie, wat een nieuwe Europese dimensie geeft aan dit evenement.
In de toekomst zal Europalia opnieuw om de twee jaar een festival organiseren : het volgende zal dus plaatsvinden in 2005.

Een europees festival
Als centrum van de Europese instellingen, blijft Brussel getrouw aan haar roeping om een bijdrage te leveren aan de Europese en internationale uitstraling van kunst en wetenschap.
De belangrijkste manifestaties van Europalia gaan gewoonlijk door in de Belgische hoofdstad, maar ook vele andere steden brengen tentoonstellingen en voorstellingen. Sedert jaren hebben ook andere Europese steden (in Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland) Europalia-evenementen georganiseerd.

Een pluridisciplinair festival
Het originele en bijzondere aan Europalia – de naam is afgeleid van « Europa » en « Opalia » (de overvloed van de oogst) – is dat het sedert het begin een pluridisciplinair festival is.
De cultuur van ieder gastland wordt van oktober tot januari geïllustreerd door een indrukwekkende reeks tentoonstellingen van oude, moderne en hedendaagse kunst, sierkunsten, fotografie, mode en design. Voorts wordt dit tentoonstellingsprogramma aangevuld met concerten, theater- en dansvoorstellingen, literaire en wetenschappelijke colloquia, lezingen, filmretrospectieven, folklore en volkstradities, gastronomie, om een volledig beeld te geven van de cultuurrijkdom van een land.

Een creatief partnership
De Europaliafestivals werden georganiseerd door een vereniging zonder winstoogmerk, die in 1988 de Stichting Europalia International is geworden, met zetel in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel. Vanaf het begin heeft het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel een centrale rol gespeeld in de Europalia festivals omdat de hoofdtentoonstellingen er plaatsvinden. Anderzijds wordt ook de openingsceremonie van het festival er georganiseerd, in aanwezigheid van het Staatshoofd van het gastland en de Koning der Belgen, die traditioneel Hun Hoge Bescherming aan het festival verlenen. Sinds 2003 is de samenwerking tussen Europalia en het Paleis voor Schone Kunsten nog versterkt.
Ieder festival komt tot stand in samenwerking met het gastland, alsook met alle grote musea, culturele centra en schouwburgen in België en buurlanden. De kosten verbonden aan de organisatie van een festival worden verdeeld onder Europalia en het gastland. Europalia geniet in België de financiële steun van de nationale, regionale en communautaire openbare instellingen en talrijke privé-ondernemingen. Tot 1993 genoot Europalia ook een steun van de Europese Commissie, die o.a. een Literatuurprijs aan een schrijver uit het gastland financierde.

Een internationale uitstraling
Europalia doet bij de voorbereiding van een festival en voor zijn colloquia beroep op internationale specialisten.
De Europaliamanifestaties worden steeds uitgebreid op radio en televisie en in de geschreven pers besproken. Ze genieten een ruime aandacht vanwege het Europese publiek, dat de cultuurrijkdom van een land, gedurende meer dan drie maand, in één groot festival kan ontdekken.

Deelnemers van deze site (er kunnen meer exposanten zijn)

Paleis voor Schone Kunsten / BOZAR  Brussel  
Bekijk expositieAvant-Garde in Rusland (1900-1935)
5/10 - 22/1/2006
Bekijk expositieVan tsaar tot keizer: Moskou - Sint-Petersburg
11/10 - 22/1/2006
Musée d´Ixelles / Museum van Elsene  Brussel  
Bekijk expositieSymbolisme in Rusland
13/10 - 5/2/2006
Fotomuseum Antwerpen (FOMU)  Antwerpen  
Bekijk expositieEuropalia Rusland: Street, art and Fashion
7/10 - 8/1/2006
ING Cultuurcentrum  Brussel  
Bekijk expositieCarl Fabergé: Juwelier van de Romanovs
19/10 - 5/2/2006
ModeMuseum Provincie Antwerpen (MOMU)  Antwerpen  
Bekijk expositieEuropalia Rusland: Katharina Prospekt - 'The Russians' by A.F. Vandevorst
9/9 - 5/2/2006
Museum van Hedendaagse Kunst Muhka  Antwerpen  
Bekijk expositieAngels of History: Het Moskous conceptualisme en zijn invloed
17/9 - 27/11/2005
Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.)  Gent  
Bekijk expositieSergej Bratkov
8/10 - 8/1/2006

Geëxposeerde kunstenaars (er kunnen veel meer zijn)

Sergey Bratkov
Fotomuseum Antwerpen (FOMU)
Sergey Bratkov
Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.)
Olga Chernysheva
Fotomuseum Antwerpen (FOMU)
Olga Chernysheva
ModeMuseum Provincie Antwerpen (MOMU)
Dirk den Exter
Paleis voor Schone Kunsten / BOZAR
Carl Fabergé
ING Cultuurcentrum
Alexander Golovin
Musée d´Ixelles / Museum van Elsene
Natalja Gontsjarova
Paleis voor Schone Kunsten / BOZAR
Oleg Kulik
Fotomuseum Antwerpen (FOMU)
Michail Larionov
Paleis voor Schone Kunsten / BOZAR
Kasimir Malevitsj
Paleis voor Schone Kunsten / BOZAR
Liubov Popova
Paleis voor Schone Kunsten / BOZAR
Kerim Ragimov
ModeMuseum Provincie Antwerpen (MOMU)
Alexander Rodtschenko
Paleis voor Schone Kunsten / BOZAR
Boris Savelev
Fotomuseum Antwerpen (FOMU)
A.F. Vandevorst
ModeMuseum Provincie Antwerpen (MOMU)