Noorderlicht Fotomanifestatie 2001Locatie:
Voornamelijk in de stad Groningen, maar ook daarbuiten
25 augustus t/m 30 september 2001


Munnekeholm 10
9711 JA Groningen
t 050-3182227
f 050-3182204
info@noorderlicht.com
www.noorderlicht.com


Opening: zaterdag 25 augustus 2001 om 16:00 uur
Open:
divers, gezien de vele locaties.

De (hoofd)opening vindt plaats op 25 augustus om 16.00 in de Der Aa-Kerk, A-Kerkhof 2 te Groningen.
Op verschillende locaties zijn er overige openingen, vanaf 14.00 uur t/m 17.30 uur.

Op zaterdag 25 augustus om 16.00 uur opent Jan Pronk (minister van VROM) in Groningen de achtste editie van de fotomanifestatie Noorderlicht (directeur: Ton Broekhuis):

  • Hoofdtentoonstelling 'Sense of Space' met werk van fotografen uit o.a Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Amerika, Rusland en AustraliŽ;

  • Ruim 50 tentoonstellingen in meer dan 35 galerieŽn en musea;

  • Podiumcircuit voor lokale en amateur-fotografen;

  • Deel programmering in het kader van het 'Saison FranÁaise de la Photographie';

  • Uitgebreid activiteitenprogramma met lezingen en workshops i.s.m. ABK Minerva;

  • Diverse publicaties, waaronder een catalogus voor 'Sense of Space' en een cd-rom.


Ruim 35 musea en galerieŽn en een dertigtal gelegenheidslocaties participeren deze keer in de enige jaarlijkse internationale fotomanifestatie die Nederland kent. Behalve een groot aanbod aan internationale topfotografie in de stad Groningen biedt Noorderlicht 2001 ook een uitgebreid expositieprogramma buiten de stad.

Als participant in het 'Saison FranÁaise de la Photographie' besteedt Noorderlicht dit jaar tevens extra aandacht aan moderne Franse fotografie. Het Saison, geÔnitieerd door de Franse ambassade in Nederland i.s.m. de AFAA in Parijs, is een cultureel samenwerkingsverband van diverse grote Nederlandse fotopodia, die dit najaar ieder Franse kunstenaars presenteren.

Begin augustus verschijnt een gratis programmakrant waarin het volledige programma van Noorderlicht terug te vinden is.

Op dit moment wordt gewerkt aan het afronden van de programmering van Noorderlicht 2001. Vanaf juni zullen geleidelijk aan meer details over de manifestatie op de website toegevoegd worden, in augustus uitmondend in een compleet overzicht in woord en honderden beelden.

De eerste editie van de fotomanifestatie Noorderlicht vond plaats in 1990. Sinds 2000 wordt de manifestatie jaarlijks georganiseerd, afwisselend in Groningen en Friesland. Naast de manifestatie organiseert Noorderlicht ook foto-exposities in een eigen galerie, verzorgt lezingen, discussies en workshops, en initieert in samenwerking met derden fotoprojecten variŽrend van boeken tot tentoonstellingen en opdrachten. Behalve bijdragen van de provincies Groningen en Friesland en de gemeenten Groningen en Leeuwarden ontvangt Noorderlicht met ingang van dit jaar eveneens structurele ondersteuning van het ministerie van OCenW in het kader van de Cultuurnota 2001-2004. Nadere informatie over de geschiedenis en de vele activiteiten van Noorderlicht is te vinden op de andere secties van deze site. Medio augustus wordt hierop tevens het volledige programma van Noorderlicht 2001 gepresenteerd.

Hoofdtentoonstelling: Sense of Space

Evenals in de afgelopen jaren wordt de kern van de manifestatie gevormd door de hoofdtentoonstelling die is ondergebracht in de sfeervolle Der Aa-kerk in het centrum van de stad.

Hoe beÔnvloedt de omgeving -bebouwd, onbebouwd, huiselijk, landschappelijk, zakelijk, stedelijk, natuurlijk- onze beleving van ruimte? Dat is de kernvraag in 'Sense of Space', waarin nieuw werk gepresenteerd zal worden van een 20-tal gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse fotografen.

'Sense of Space' verbeeldt een fundamentele thematiek, zeker in een land als Nederland waar door de beperkte oppervlakte ruimtelijke ordening ieders leven direct raakt. Het is tevens een actueel thema, gezien de recent gepubliceerde Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, waarin de overheid de hoofdlijnen behandelt van het Nederlandse ruimtegebruik in de komende decennia.

Het denken en de discussie over de inrichting van onze leefomgeving en de omgang met stad en platteland, natuur en cultuur, openbare en private ruimte, vormt de achtergrond waartegen Sense of Space zich afspeelt. Maar waar voor planologen en politici de vraag naar de maakbaarheid van de ruimte centraal staat, gaat het in de tentoonstelling om de vraag naar de maakbaarheid van de menselijke ervaring van ruimte.

'Sense of Space' zal een veelzijdig beeld schetsen van de fotografische omgang met het idee 'ruimte' en de vorm krijgen van een reis door de vele omgevingen waarin het leven zich afspeelt. Als thematische groepstentoonstelling zal het geheel een associatief samenspel zijn van qua genre, stijl en benadering uiteenlopende individuele presentaties. Met deze expositievorm waarin op optimale wijze het spanningsveld tussen visuele verbeeldingskracht en maatschappelijke actualiteit verkend wordt, heeft Noorderlicht de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal veel lof geoogst.

Meer dan bij de introspectief getinte hoofdtentoonstellingen in voorgaande jaren wordt de blik nu naar buiten gericht. 'Sense of Space' zal in vergelijking met voorgaande edities van Noorderlicht meer groot, open en beschrijvend werk bevatten dat in rust wordt gepresenteerd. Het werk dat voor 'Sense of Space' geselecteerd wordt is voor Nederland een primeur: evenals voorgaande jaren zal geen van de series eerder in ons land te zien zijn geweest.

Voor een gedetailleerde omschrijving van het thema als webpagina, klik hier. Voor dezelfde beschrijving als pdf-bestand, klik hier.

De research wordt eind mei afgerond, aanmeldingen van werk zijn tot die tijd welkom. Zie de algemene contact pagina voor details over hoe materiaal in te zenden.


Deelnemers van deze site (er kunnen meer exposanten zijn)

Kunstbureau Albion Putti  Groningen  
Bekijk expositieNoorderlicht
26/8 - 29/9/2001
ARTeria Galerie en Kunstuitleen  Dwingeloo  
Bekijk expositiePeter Edel: Westblok
25/8 - 30/9/2001
Noorderlicht Fotogalerie  Groningen  
Bekijk expositieErwin Olaf: Wagner
26/8 - 30/9/2001
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes  Wehe-den Hoorn  
Bekijk expositieWillem de Boer, Rommert Boonstra, Pepijn Provily en Carla van de Puttelaar
25/8 - 30/9/2001

GeŽxposeerde kunstenaars (er kunnen veel meer zijn)

Willem de Boer van Groningen
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes
Rommert Boonstra
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes
Renze Dijkema
Kunstbureau Albion Putti
Peter Edel
ARTeria Galerie en Kunstuitleen
Erwin Olaf
Noorderlicht Fotogalerie
Ben Oldenhof
Kunstbureau Albion Putti
Philip Provily
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes
Carla van de Puttelaar
Galerie Jacoba Wijk & B+B Onder de Kastanjes