Impakt Festival 2007Locatie:
Diverse locaties
29 maart t/m 28 mei 2007


Utrecht
info@impakt.nl
www.impakt.nl


Opening: donderdag 29 maart 2007 om 19:00 uur
Open:


Van 29 maart tot en met 1 april 2007 vindt het 18e Impakt Festival plaats en staan verschillende locaties in Utrecht in het teken van de meest uiteenlopende facetten van mediakunst. Net als voorgaande jaren biedt het Impakt Festival een verrassende mix van muziek, film, video, tentoonstellingen, discussies en presentaties van internetkunst.

Opening
Op donderdag 29 maart zal het Impakt Festival openen in het Centraal Museum. Om 19.00 uur is er een kort filmprogramma waarna de opening van de twee tentoonstellingen zal plaatsvinden. Om 22.00 zal Xerrox, de nieuwe performance van Carsten Nicolai zijn Nederlandse première beleven in Tivoli De Helling. Daarna presenteert Speedy J zijn audiovisuele project 'Umfeld' in 5.1 Dolby Surround!

Muziekprogramma
Tivoli de Helling biedt een podium voor een uitdagend muziekprogramma met onder andere optredens van Carsten Nicolai, Fuckhead en Plaid. De Oostenrijkste band Fuckhead staat bekend om hun powerrock en extreme performances; Plaid daarentegen maakt warm knetterende elektronica. De openingsact van het festival is Xerrox van Carsten Nicolai, een facinerende liveshow met muzikale abstracties.

Film en video
De beste film- en videowerken uit het internationale tentoonstellingscircuit en festivals wereldwijd worden getoond in Panorama. Het film- en discussieprogramma Value Friction gaat voorbij aan de clichés van 'westerse' globalisatie en de Islam als wereldwijde bedreiging, en onderzoekt hoe kunstenaars uit diverse werelddelen reflecteren op de natuurlijke spanning tussen bestaande waarden en nieuwe invloeden. Het programma besteedt speciale aandacht aan The Speculative Archive, een Amerikaans collectief bestaande uit David Thorne en Julia Meltzer. Zij presenteren hun eigen videowerken, waaronder twee premières. Ook hebben ze voor Value Friction twee filmprogramma's samengesteld en geven ze een 'artist-talk'. In het derde onderdeel van het film- en videoprogramma wordt de verjaardag van de mysterieuze Amerikaanse band The Residents gevierd met een programma van hun muzikale en visuele experimenten.

Tentoonstelling
Het Centraal Museum is ook dit jaar weer het centrum van het festival en herbergt twee tentoonstellingsprogramma's. In Modern Living, samengesteld door Angela Serino, gaan twee hedendaagse kunstenaars, Riccardo Previdi en Ursula Mayer, een dialoog aan met ons modernistisch erfgoed. Jan Schuijren is de curator van de tentoonstelling van de Zweedse Miriam Bäckström; zij onderzoekt in haar werk de fijne lijn tussen realiteit en enscenering. Na het festival zal het tentoonstellingsprogramma doorlopen tot en met maandag 28 mei.

Presentaties en discussies
Ook is er op het Impakt Festival 2007, in de zogenaamde 'couch.club' serie, ruimte voor presentaties en discussies. In het Art and Science programma presenteren we internetprojecten die de grensgebieden tussen de twee grootmachten kunst en wetenschap verkennen. In Psycholudology wordt het bordspel als abstractie van de wereld behandeld. Deze couch.club gaat ook dieper in op de macht van het spel over de speler. In Dissidents and Restrictions staat de relatie tussen internet, repressie en democratie centraal. Waar Google zich onderwerpt aan de Chinese censuur en waar de VS emailverkeer monitort, wordt het tijd om de vraag te stellen hoe het internet de democratie en dissidente bewegingen het beste kan ondersteunen.

Festivalcentrum en informatiebalie
Het Centraal Museum is de hoofdlocatie van het festival. In de entreehal staat de Impakt Festivalbalie waar je informatie kunt krijgen en je kaartjes kan kopen. Kaartjes voor programma's die in het Louis Hartlooper Complex draaien moet je ook in het Louis Hartlooper Complex kopen. Hetzelfde geldt voor Tivoli de Helling.

Deelnemers van deze site (er kunnen meer exposanten zijn)

Centraal Museum  Utrecht  
Bekijk expositieUrsula Mayer en Miriam Bäckström
29/3 - 27/5/2007

Geëxposeerde kunstenaars (er kunnen veel meer zijn)

Miriam Bäckström
Centraal Museum
Ursula Mayer
Centraal Museum