Amsterdam Art Weekend 2015Locatie:
divers
26 t/m 29 november 2015


Amsterdam
t 06-28252795
info@amsterdamart.com
www.amsterdamart.com/weekend.html


Open:


Voor de vierde keer op rij vindt in Amsterdam het Amsterdam Art Weekend plaats. Voor zowel kunstliefhebbers als kunstprofessionals betekent dit een unieke kans. Je kunt de Amsterdamse hedendaagse kunstscene verkennen en de nieuwste talenten ontdekken. En dat in het bestek van één enkel weekend! Naast vele speciaal voor dit evenement ontwikkelde tentoonstellingen bestaat het aanbod uit performances, filmvertoningen en debatten op locatie bij een vijftigtal galeries, project spaces, musea en instituten. Zo’n 90 activiteiten in totaal. In zijn verrassende veelzijdigheid is Amsterdam Art Weekend uniek in zijn soort en vindt het navolging in verschillende andere Europese hoofdsteden.

“Wat het Amsterdam Art Weekend zo bijzonder maakt zijn de unieke toegang tot de uitzonderlijke kunst- en curator post-graduate programma’s van de stad en de spannende, gevarieerde programma’s die de galeries en kunstinstituten aanbieden. Ik ben trots dat het Stedelijk een centrale rol speelt in dit evenement. We bundelen de krachten om het werk van invloedrijke kunstenaars te tonen, bij te dragen aan de hedendaagse kunstpraktijk en jong talent een podium te bieden. Ik kijk er naar uit om wederom een bijzondere groep internationale kunstliefhebbers en –professionals te verwelkomen in Amsterdam, en om de hedendaagse kunst in Amsterdam te vieren tijdens deze mooie jaarlijkse traditie, waarin de opening van de tentoonstelling Isa Genzken: Mach Dich hübsch! een absoluut hoogtepunt is”, aldus Beatrix Ruf, Directeur Stedelijk Museum.

Kunst zien en beleven
Voor de duur van één enkel weekend, het laatste weekend van november, is Amsterdam de plaats waar je kunst in al haar vormen kunt zien en beleven. De diversiteit en dynamiek is indrukwekkend:

- Op donderdagavond 26 november, tijdens een feestelijke bijeenkomst van de nationale en internationale kunstwereld, worden Amsterdam Art Weekend en RijksakademieOPEN officieel geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden. Vanaf zaterdag is iedereen welkom in de ateliers van 46 internationale, talentvolle kunstenaars. Tijdens dit event zijn de nieuwste trends en tendensen in de kunst te ontdekken.

- Het Stedelijk Museum presenteert Isa Genzken: Mach Dich hübsch! Genzken is een van de invloedrijkste kunstenaars van de afgelopen veertig jaar. Op zaterdagavond vindt de opening van haar overzichtstentoonstelling plaats. Vanaf zondag 29 november is de tentoonstelling voor iedereen te bezoeken.

- De Balie en SMBA presenteren een brandend actueel debat. Abdulnasser Gharem (kunstenaar), Abdellah Karroum (directeur van Mathaf, Arab Museum of Modern Art in Doha, Qatar), Nilüfer Göle (Turkse sociologe), Luit Mols (conservator Midden-Oosten, West- en Centraal Azië bij Museum Volkenkunde) en anderen spreken over de veronderstellingen over en tegenstellingen tussen hedendaagse kunst en de Islam.

- Niet minder dan 30 galeries presenteren hun nieuwste tentoonstelling. Daarbij organiseren zij speciale activiteiten als performances, tours en artist talks.

Podium Amsterdam
Tijdens Amsterdam Art Weekend is de hoofdstad the place to be voor kunstliefhebbers, verzamelaars, kunstenaars en kunstprofessionals. Onder deze laatsten bevinden zich tal van galeriehouders en vertegenwoordigers van wereldberoemde instituten als Jeu de Paume, Documenta, Kunsthalle Sao Paulo, Centre Pompidou, Museu Serralves en meer.

Initiatief en coördinatie van het Amsterdam Art Weekend zijn in handen van stichting Amsterdam Art. Met haar grondige kennis van het Amsterdamse culturele landschap is deze stichting zowel voor liefhebbers als professionals een solide gids. Zij biedt de Weekendgangers meerdere mogelijkheden om het zorgvuldig gecureerde programma tot zich te nemen. Op de website (www.amsterdamart.com/weekend), bijvoorbeeld, vind je diverse thematische routes, maar je treft er ook de favourites van bekende curatoren en museumdirecteuren.

Veelzijdige programmering

Met zijn veelzijdige en dynamische programmering richt Amsterdam Art Weekend 2015 zich zowel op het in kunst geïnteresseerde publiek als op de kunstprofessional. Hier volgen enkele highlights:

- Eerst een greep uit het overrompelende aanbod van de galeries. Galerie Gabriel Rolt houdt een tentoonstelling van de broers Jake & Dinos Chapman, generatiegenoten van Damien Hirst en Tracey Emin. Het is hun eerste overzichtstentoonstelling in Nederland sinds hun solo in het Groninger Museum, in 2002. Het werk van de Chapmans, dat vaak als luguber en shockerend wordt ervaren, is ook in Tate Britain en White Cube in Londen en in de Hermitage in St. Petersburg te zien geweest. In Galerie Fons Welters geeft Folkert de Jong een rondleiding door zijn eigen tentoonstelling Court of Justice. In deze tentoonstelling onderzoekt hij de morele status van objecten en sculpturen. Lumen Travo presenteert werk van Otobong Nkanga. Eerder was haar werk onder meer te zien in het Tate Modern, The Tanks en 14 Rooms tijdens Art Basel. Vanaf oktober exposeert zij in het Muhka.

- Nieuw, in deze editie van Amsterdam Art Weekend, is de deelname van verschillende project spaces met een eigen performance programma. Ook de deelname van veilinghuizen, dit jaar voor het eerst, is een welkome aanvulling.

- De Oude Kerk presenteert een tentoonstelling met werk van Germaine Kruip. Zij pleegt, aan de hand van onder meer simpele, geometrische vormen, een aantal subtiele interventies die het historische bouwwerk in een ander en verrassend licht zetten. In het verlengde van deze tentoonstelling heeft de Oude Kerk in de loop van het Weekend ook verschillende performances geprogrammeerd.

- Het Stedelijk Museum presenteert een forum over live kunst. Hoe geven we betekenis aan en zorgen we voor immaterieel werk dat alleen tijdelijk bestaat? Sprekers, naar aanleiding van A Year at The Stedelijk: Tino Sehgal, zijn onder andere Beatrix Ruf en Catherine Wood, Senior Curator International Art (Performance) in het Tate Modern.

- Het laatste weekend van november is een uitgelezen moment om videokunst in de bioscoop te zien. Onder de noemer Amsterdam Art Weekend at IDFA tonen circa 15 kunstenaars hun werk. Bekende namen zijn onder andere Saskia Olde Wolbers, Hannah Perry, Meiro Koizumi en Barbara Visser. Dit onderdeel is een samenwerking tussen IDFA, het Stedelijk Museum en Amsterdam Art.

- Amsterdam Art Afternoon is bestemd voor leden van jongerencirkels van musea en young professionals. Het is een exclusieve happening die nog het meeste weg heeft van een stoomcursus. Hoe schaf je je eerste kunstwerk aan en hoe zet je een collectie op? Na een oriënterende lezing en verschillende galeriebezoeken wordt de middag besloten met een uitgebreide netwerkborrel.

- Amsterdamse museumdirecteuren en curatoren fungeren als rondleider voor groepjes van nationale en internationale collega’s. Wat zij bij deze gelegenheid tonen is hun eigen, persoonlijke selectie uit het complete programma-aanbod van Amsterdam Art Weekend.

Deelnemers aan Amsterdam Art Weekend

Galeries:
Akinci, andriesse eyck galerie, Boetzelaer|Nispen, Borzo Gallery, Ellen de Bruijne Projects, C&H art space, Marian Cramer Projects, Galerie Alex Daniëls – Reflex, Flatland Gallery, Galerie van Gelder, Annet Gelink Gallery, Grimm, Gerhard Hofland, Jeanine Hofland, Juliette Jongma, Galerie Wouter van Leeuwen, Lumen Travo, Galerie Ron Mandos, The Merchant House, Galerie Onrust, Ornis A. Gallery, Galerie Gabriel Rolt, Slewe, Stigter Van Doesburg, tegenboschvanvreden, Torch, Upstream Gallery, Van Zijll Lanhout / Contemporary Art, Galerie Fons Welters, Martin van Zomeren

Residencies:
De Rijksakademie van beeldende kunsten, De Ateliers

Project Spaces:
P/////AKT, Kunstverein, Rongwrong

Musea/instituten:
de Appel arts centre, Art Table, De Balie, EYE, Foam, International Documentary Film Festival (IDFA), Manifesta, Oude Kerk, Prince Claus Fund Gallery, Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam

Deelnemers van deze site (er kunnen meer exposanten zijn)

Galerie Akinci  Amsterdam  
Galerie Paul Andriesse  Amsterdam  
Annet Gelink Gallery / The Bakery  Amsterdam  
De Appel  Amsterdam  
De Ateliers  Amsterdam  
Boetzelaer | Nispen  Amsterdam  
Ellen de Bruijne Projects  Amsterdam  
C&H gallery   Amsterdam  
EYE, Film Instituut Nederland (vh Filmmuseum)  Amsterdam  
Flatland Gallery   Amsterdam  
Bekijk expositieFlatland Gallery tijdens Amsterdam Art Weekend | ENLIGHTENMENT ANOEK STEKETEE
26/11 - 29/11/2015
Foam Fotografiemuseum Amsterdam  Amsterdam  
Galerie Gabriel Rolt  Amsterdam  
Galerie Van Gelder  Amsterdam  
Grimm  Amsterdam  
Gerhard Hofland  Amsterdam  
Jeanine Hofland Contemporary Art   Amsterdam  
Galerie Juliètte Jongma  Amsterdam  
Kers Gallery  Amsterdam  
Kunstverein  Amsterdam  
Galerie Wouter van Leeuwen  Amsterdam  
Galerie Lumen Travo   Amsterdam  
RONMANDOS gallery Amsterdam   Amsterdam  
Marian Cramer Projects  Amsterdam  
The Merchant House  Amsterdam  
Galerie Onrust   Amsterdam  
Althuis Hofland Fine Arts  Amsterdam  
Oude Kerk  Amsterdam  
P/////AKT  Amsterdam  
Galerie Alex Daniels - Reflex Amsterdam, Reflex Modern Art Gallery   Amsterdam  
Rijksakademie van Beeldende Kunsten  Amsterdam  
Galerie Slewe   Amsterdam  
Stedelijk Museum Amsterdam  Amsterdam  
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA)  Amsterdam  
Stigter van Doesburg  Amsterdam  
tegenboschvanvreden  Amsterdam  
Galerie Torch  Amsterdam  
Upstream Gallery  Amsterdam  
Galerie Fons Welters   Amsterdam  
Galerie Wit   Wageningen  
Galerie De Witte Voet   Amsterdam  
VZL / Contemporary Art  Amsterdam  
Martin van Zomeren  Amsterdam  

Geëxposeerde kunstenaars (er kunnen veel meer zijn)

Anoek Steketee
Flatland Gallery