Catalogus
titelBeeldend Gesproken Kunstprijs 2011
onderwerptentoonstellingscatalogus, relatie kunst en psychiatrie
auteur(s)Jos ten Berge, Doortje Kal, Michaja Langelaan, H.F. van Steensel, Jannemiek Tukker
jaar/isbn2011 / 978-90-77713-84-6
pag./prijs104 pagina's /   19,5
uitgeverKunstuitleen │ galerie Beeldend Gesproken

Algemeen: Algemeen - Voorwoord
Kunstuitleen | galerie Beeldend Gesproken is gespecialiseerd in kunst van professionele beeldend kunstenaars met een psychiatrische achtergrond. De meesten hebben een kunstacademie gedaan, sommigen zijn autodidact. Alle kunstenaars hebben een samenhangend oeuvre opgebouwd met een eigen handschrift, het werk onderscheidt zich door artistieke eigenzinnigheid en zeggingskracht.

Beeldend Gesproken verhuurt en verkoopt kunst en genereert daarmee inkomsten en maatschappelijke waardering voor de kunstenaars. Daarnaast verwerft Beeldend Gesproken opdrachten voor de kunstenaars en initieert allerlei kunstprojecten.
Beeldend Gesproken is een initiatief van Arkin GGz en bestaat sinds 1992. In 2005 heeft de kunstuitleen een doorstart gemaakt als sociale onderneming die steeds meer drijft op eigen inkomsten uit verkoop en verhuur. Beeldend Gesproken groeit gestaag: momenteel hebben we werk in de collectie van ruim 120 kunstenaars uit het hele land. Beeldend Gesproken groeit en bloeit, we verwelkomen steeds nieuwe klanten particulieren en bedrijven. We horen van onze klanten dat ze graag bij Beeldend Gesproken komen, natuurlijk op de eerste plaats vanwege de hoge kwaliteit van onze collectie, maar zeker ook omdat ze onze groep kunstenaars een warm hart toedragen en maatschappelijke betrokkenheid belangrijk vinden.

In 2005 is de Beeldend Gesproken Kunstprijs - de landelijke stimuleringsprijs voor professionele beeldend kunstenaars met een psychiatrische achtergrond - in het leven geroepen. De prijs wordt eens per drie jaar uitgereikt, nu dus voor de derde keer. De Beeldend Gesproken Kunstprijs is een van de manieren waarop we het werk van deze groep kunstenaars onder de aandacht brengen.

Een onafhankelijke vakjury heeft uit de inzendingen drie prijswinnaars gekozen en vier eervolle vermeldingen gedaan. In het juryrapport van juryvoorzitter Pietje Tegenbosch leest u hoe de keuze tot stand is gekomen. Daarnaast heeft de jury een selectie uit de inzendingen gemaakt voor de tentoonstelling behorend bij de kunstprijs. Zij heeft werk van vijfentwintig kunstenaars gekozen dat samen een goed beeld geeft van het hoge niveau van de inzendingen. We danken de jury voor hun betrokken inzet en de zorgvuldige beoordeling. De catalogus toont alle werken van de expositie.

De relatie tussen kunst en psychiatrie vormt het zowel complexe als uitdagende werkveld van Beeldend Gesproken. Om het debat te blijven voeren en mee te bewegen in de tijdgeest hebben wij een aantal auteurs uitgenodigd om vanuit eigen perspectief hun visie te geven.
Jos ten Berge (kunsthistoricus VU en juryvoorzitter van de Beeldend Gesproken Kunstprijs 2008) geeft met zijn kritische artikel stof tot nadenken over de positie van Beeldend Gesproken en over manieren om verleidingen te vermijden. Michaja Langelaan (hoofdredacteur Psy) zoemt in op een aantal interessante momenten in de afgelopen eeuw waarin kunst en psychiatrie elkaar op een bijzondere manier raakten. Doortje Kal (kwartiermaker) wijst erop dat de Beeldend Gesproken Kunstprijs ook fungeert als agendering van het maatschappelijke vraagstuk van de erkenning van de ander/het andere. Tot slot komen de 1ste prijswinnaars van 2005 en 2008 aan het woord: Jannemiek Tukker en H.F. van Steensel. Zij vertellen wat het winnen van de prijs voor hen heeft betekend.

De Beeldend Gesproken Kunstprijs 2011 is mede mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van Beeldend Gesproken, stichting Arkin, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en PinkRoccade Healthcare. We danken hen allen zeer hartelijk voor hun bijdrage en betrokkenheid.
Net als in 2008 was de organisatie van de Beeldend Gesproken Kunstprijs in handen van July Koster. We hebben vol vertrouwen en met veel plezier met haar samengewerkt.

We wensen u veel kijk- en leesplezier en horen graag uw reactie.

Monique Cornelissen en Niels Breukers
kunstuitleen | galerie Beeldend Gesproken