Carl Fredrik Hill: Tekeningen uit de periode 1883 tot 1911


Over de expositie

Carl Fredrik Hill wordt in 1849 in het Zweedse Lund geboren, en vertrekt in 1873 als jonge kunstenaar naar Parijs. Hier zoekt hij, net als vele tijdgenoten, naar directere uitdrukkingsvormen om de wereld rondom hem, en vooral de natuur, op het doek vast te leggen. In zijn vroege schilderijen is verwantschap met het werk van de Noorse schilder Edward Munch te zien. In 1878 krijgt Hill een zenuwinzinking en worden de eerste tekenen van schizofrenie zichtbaar. De snelle en directe techniek van krijttekeningen stelt hem in staat om uiting te geven aan de complexe gevoelens van zijn verwarde geest. Als hij in 1883 terugkeert naar Lund laat hij het schilderen voorgoed achter zich, en maakt de rest van zijn leven alleen nog tekeningen.

Censuur
De therapeutische werking die het tekenen voor Hill heeft blijkt uit de fantasierijke en vaak openlijk erotische beeldtaal van zijn afbeeldingen. Op de tentoonstelling zijn 39 tekeningen te zien die gemaakt zijn in de periode na Hills terugkeer naar Lund. Van de naar schatting vierduizend tekeningen die hij in de periode na zijn zenuwinzinking maakte, is slechts de helft bewaard gebleven. Dit door toedoen van Hills zuster, die uit angst voor schandalen zorgdroeg voor de stelselmatige vernietiging van onfatsoenlijke tekeningen van haar zieke broer. In enkele werken op de tentoonstelling is zijn erotische inslag nog duidelijk te herkennen. Dit zijn de weinige tekeningen die niet ten onder zijn gegaan aan de strenge censuur van zijn zuster.

Zelfstandig genre
Hoewel de tekeningen op de tentoonstelling allemaal uit de periode 1883-1911 stammen, is de exacte datering van de afzonderlijke tekeningen niet te achterhalen. Hill voorzag zijn werk vrijwel nooit van een titel of datum. Bekend is dat Hills tekeningen nooit als voorstudies of schetsen hebben gefunctioneerd maar als zelfstandige eindproducten. In elke tekening onderzoekt hij de werking van kleuren en de structuur van het materiaal. Mensfiguren worden sculpturaal in beeld gebracht met langgerekte ledenmaten, sterke contouren en uitvergrote hoofden. De tekeningen laten zo Hills blik op de wereld zien, die zo sterk afhankelijk was van de grillen van zijn geest.

De 39 tekeningen op de tentoonstelling komen uit het Malmö Kunstmuseum te Zweden. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum het werk van Hill in een tentoonstelling onder de aandacht brengt.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 31 aug 2003
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.