De toekomst nabij: The asymptope experience


Over de expositie

Toen op 11 september 2001 twee vliegtuigen in het World Trade Center vlogen, was het tot korte tijd daarna bijna onmogelijk om nog zaken te doen op de New York Stock Exchange (NYSE). Bijna, want onderdelen bleven functioneren omdat de "mirror site" in Brooklyn gewoon doorwerkte. Op deze plek is een drie-dimensionale visualisatie ontworpen van alle financiŽle informatie over bedrijven die handelen op de Beurs. Dit systeem is ontwikkeld door architectenbureau Asymptote. Door middel van een vertaling in architectuur was het mogelijk om de abstracte informatie met een derde dimensie tastbaar te maken. Virtuele data kregen daardoor een bruikbare vorm.

Ontwerpen
Hani Rashid en Lise Anne Couture startten in 1989 hun studio en behoren inmiddels tot de nieuwe generatie architecten die meer dan ooit de hele wereld als hun werkveld zien. Asymptote bouwde onder meer het Haarlemmermeerpaviljoen voor de Floriade hier in Nederland, werd gevraagd mee te doen aan de prijsvragen voor een museum voor BMW en Mercedes in Duitsland, ontwierp een cultureel centrum in Tours (Frankrijk) en maakte een virtueel museum voor digitale kunst in opdracht van het Guggenheim-museum in New York. Naast de vele architectuuropgaven, maken zij ook objecten en ruimten die meer tot beeldende kunst gerekend kunnen worden. Voor de laatste Documenta in Kassel ontwierpen zij een installatie (Flux 3.0) die ook in deze tentoonstelling is opgenomen.

Tentoonstelling
De spectaculaire drager voor deze bijzondere overzichtstentoonstelling is door Rashid en Couture zelf ontworpen. Een golvend grid daalt neer in Zaal 1 om grotten en galeries te vormen. In navolging van de grote installaties eerder in het NAi van Daniel Libeskind (bij wie Rashid heeft gewerkt) en Morphosis (Thom Mayne), belooft het ontwerp van Asymptote wederom een spektakel te worden.

Herschrijven
De interesse van Asymptote spitst zich toe in het herschrijven en herorganiseren van de constructiesystemen van architectuur en niet zozeer in de fysieke aspecten. Gebouwen worden niet als fysieke eenheden gezien, maar als beelden, merken en lijnen die voor een instabiele compositie zorgen. Asymptote neemt hierin de rol van "cultural operators" op zich. Zij zijn in staat om verwarrende werkelijkheid te vertalen in samenhangende systemen.
De tentoonstelling zal dit tonen met talloze maquettes, foto's, tekeningen, projecties en vooral ook door de specifieke installaties.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 18 jan 2004
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
010-4401200

open: di t/m za 10.00-17.00, zo en feestdagen 11.00-17.00, gesloten op 1 jan, 30 apr en 25 dec, entree Ä 8,00


Kunstenaar