Eveline Visser

 
Dépôt des mots, 2003

Over de expositie

In de zomer van 2003 bouwde Eveline Visser (1949), in de grote tentoonstellingsruimte van TENT in Rotterdam, een enorm panorama getiteld ‘Looking for chapter zero’. In het panorama is een stedelijk landschap te zien waarin skaters zich over half-pipes en slingerende banen voortbewegen. De grond is bezaaid met uit boeken gescheurde bladzijden: een poging om ‘chapter zero’ te vinden, het ultieme hoofdstuk waarin zou staan waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Eveline Visser’s panorama lijkt een hedendaagse, ontnuchterde variant van Constant’s ‘New Babylon’: de spelende mens is nog wel aanwezig maar daarnaast is er sprake van een wanhopig zoeken naar verklaring en zingeving.

‘Dépôt des mots’ is het vervolg op ‘Looking for chapter zero’ In het dépôt worden de woorden, de letters bewaard, het is een machtig dépôt waar de wetten, de regels samengesteld worden. Hier wordt over goed en kwaad geoordeeld, tegelijkertijd ligt er ook de kiem voor nieuwe ontwikkelingen, ten goede of ten kwade. Eveline Visser verbeeldt deze metafoor in grote schilderijen van bibliotheek achtige ruimtes, volgepakt met boeken. Ook zijn er ruimtelijke modellen te zien van archieven, die in een ontredderde staat lijken te zijn.
Als inleiding op het ‘Dépôt des mots’ is in de voorruimte van de galerie een kleine uitgave van het panorama opgesteld, op de wanden hangt een geprinte versie van het landschap uit het grote panorama.

opening zondag 16 november om 16.00 uur, afsluiting zondag 21 december vanaf 15.00 uur
zondag 30 november Haagse Rondgang van 13.00 tot 17.00 uur

Galerie nieuws: Zeger Reyers (1966), vertegenwoordigd door de galerie sinds 1997, is uitgenodigd om aan de 8e Biennale van Havana deel te nemen. (van 1 november tot en met 15 december 2003) Aanvankelijk richtte de Biennale Havana zich op kunstenaars uit Latijns Amerika, de Carriben, Afrika en Azië, in de laatste edities namen ook kunstenaars uit de VS en Canada, Europa en Australië deel. De 8e Biennale van Havana heeft het brede thema ‘Art with life’. Zeger Reyers zal zijn werk ‘Good intentions’ tonen: een 12 meter lange tafel volgepakt met wit Mosa porselein. Dit landschap van wit porselein had bevolkt moeten worden door 200 witte muizen, helaas gaf de organisatie hier geen toestemming voor, waardoor het levende deel in het kunstwerk zal ontbreken.

De Biennale Havana heeft een website: www.bienalhabana.org, met Google vind je verder veel verwijzingen; o.a. www.universes-in-universe.de/car/habana/bien8/ of www.cnap.cult.cu/bienal/bienal.htm


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 21 dec 2003
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00


Kunstenaar

Eveline Visser I