Evert Slegers: Winterlandschappen 1968-2003


Over de expositie

Evert Slegers werd op 7 september 1948 geboren in Helmond. Zijn vader werkte in de textielfabriek van Van Vlissingen en zijn moeder was huisvrouw. Al op jeugdige leeftijd ontdekten zijn ouders zijn tekentalent en lieten hem tekenlessen nemen op een vrijetijdscursus van de Bernadette-parochie. Die lessen werden verzorgd door de Helmondse kunstenaar Jac Poppeliers (1926-1992). Reeds op veertienjarige leeftijd werd Slegers echter huisschilder, een beroep dat hij tot zijn eenentwintigste jaar uitoefende. Ondertussen volgde hij schilderlessen van de Brabantse kunstenaar Henk Bies (Aarle Rixtel, 1928). Zo leerde hij naar model tekenen, portret-tekenen en in perspectief werken. Slegers wilde wel de kunstacademie volgen, maar had daarvoor niet de juiste vooropleiding. In die zin is Slegers een echte autodidact. Zijn eerste tentoonstelling vond in 1969 plaats bij antiekhandel Manders in Mierlo-Hout.

Melancholiek
Slegers is bij menige Helmonder bekend vanwege zijn schilderijen van clownsfiguren en carnavaleske voorstellingen. Toch lijkt hij het meest in zijn element als hij onderwerpen tekent en schildert die dicht bij hem staan: landschappen die een melancholieke sfeer ademen. De tentoonstelling laat vele voorbeelden hiervan zien. Slegers weet hier met een minimaal gebruik van kleur (grijstonen, variaties in wit, blauw en groen) verlaten winterlandschappen tot leven te wekken. Doeken waarbij de kijker kan wegdromen en zijn gedachten de vrije loop kan laten. Het is opvallend dat die leegte en melancholie al terug te vinden zijn in een paar doeken uit 1968. Schilderijen die met snelle, trefzekere toets zijn neergezet.

Slegers zegt zelf dat hij in zijn werk steeds op zoek is naar “sfeer, stilte en schoonheid”. Als echte kunstenaar uit de Peel voelt hij zich verwant met twintigste eeuwse Belgische expressionistische kunstenaars als Constant Permeke en Gust de Smet, die het typische boerenland eeuwige roem hebben geschonken.

Sociale bewogenheid
Slegers’ sociale bewogenheid blijkt uit de werken die hij in de loop der jaren heeft geschonken aan instellingen waar zijn werk vreugde kon geven, zoals de Helmondse zorginstelling Keyserinnedael, de Pannenhoeve en de Pauluskerk. In 1970 gaf de Gemeente Helmond hem de opdracht een wandschildering voor het zwembad De Wissen maken.

Slegers maakte vele reizen door binnen- en buitenland. Zo maakte hij vanaf 1971 studiereizen naar Vlaanderen, Siebengewald, Fontainebleau, Parijs, Montpellier, Lugano, Toscane en Spanje. Maar de meeste inspiratie lijkt hij te putten uit het typische Peel-landschap rond Helmond en Deurne.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 1 feb 2004
Museum Helmond
Kasteelplein 1
5701 PP Helmond
0492-587716

open: di t/m vr 10.00-17.00, za, zon- en feestdagen 13.00-17.00, gesloten 25 dec, 1 jan, 30 apr, Carnaval (za t/m di) en 1e Paasdag, entree € 10,00


Kunstenaar

Evert Slegers