Duet # 8: Thijl Wijdeveld en Anja ter Waarbeek


Over de expositie

In Duet 8 vormt het duo Anja ter Waarbeek en Thijl Wijdeveld een koppel van tegenpolen. Het non-figuratieve werk van Ter Waarbeek kenmerkt zich door de suggestie van beweging, veelal een beweging rond een spil. Ze begint altijd met kleine, speelse, luchtige driedimensionale schetsen, die ze daarna vertaalt in een grote sculptuur. De speelsheid en luchtigheid mogen daarbij niet verloren gaan. Van het uiteindelijke resultaat moet iets uitgaan, waardoor de kijker zich laat meevoeren, zich uitgenodigd voelt tot interactie. Zo kreeg een bezoeker aan haar atelier voetbalneigingen bij het zien van de bolleninstallatie die ook deel uitmaakt van deze expositie.

Thijl Wijdeveld maakt figuratieve beelden. De gesloten vorm met een maximum aan expressie, maar een minimum aan 'anatomische onzin', is Wijdevelds adagium bij zowel het van buiten naar binnen werken in steen, als bij het van binnen naar buiten opbouwen in gips of klei. Om de traagheid van beide methoden te doorbreken experimenteert hij daarnaast met het snellere construeren van grote beelden uit allerhande materiaal, zoals 'Omziend'.
Vaak bestaat het resultaat uit twee figuren die op diverse manieren te ensceneren zijn: ver of dicht van elkaar, nu eens afstandelijkheid dan weer intimiteit uitdrukkend.

Speciaal voor Duet 8 nemen Ter Waarbeek en Wijdeveld een sculptuur van elkaar ter hand om te kijken wat ze daaraan in een reactie kunnen toevoegen. Zo laten ze zien dat tegenpolen ook elkaars complement kunnen zijn, en daarmee verenigbaar en zelfs te verzoenen.

Van beide beeldhouwers is op de tentoonstelling ook klein werk te zien. Van Ter Waarbeek zijn dat 3D-schetsjes, van Wijdeveld zowel gesloten als open bronsjes.

Sya van 't Vlie


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 22 feb 2004
SBK Amsterdam KNSM
KNSM-laan 307-309
1019 LE Amsterdam
020-6201321

open: di t/m vr 10.00-18.00, za t/m zo 11.00-18.00