Barbara Woutermaertens: Votoz 2004


Over de expositie

Barbara Woutermaertens (Brussel, 1966) treedt na lange tijd weer naar buiten met een nieuwe serie fotowerken. In 1996 had zij haar debuut in de galerie met een solotentoonstelling waarin fotowerken te zien waren met composities van menselijke figuren in fel gekleurde truien, die op een sofa combinaties met elkaar aangingen. Het speelse karakter van deze ogenschijnlijk voor handen zijnde voorstellingen ontleende haar spanning aan de licht makabere kant die erin besloten lag. De figuren leken aan elkaar te trekken of elkaar te vestikken. In 1998 kwam zij met een serie foto's waarin zij haar figuren op een setting liet verdwijnen door over de hoofden of voeten fel gekleurde plastic zakken te plaatsen.

De tentoonstelling VOTOZ bestaat uit twee geheel andere typen werken. Allereerst zijn daar de cybachromen van fotolampen die letterlijk bevroren werden. De veranderingen in de ijsmassa geeft elk beeld een eigen karakter, een eigen verhaal. Het tijdselement speelt hierin een belangrijke rol.
Door de seriematige presentatie komt duidelijk de dubbele positie naar voren van enerzijds het bevroren moment en anderzijds, het lineair tijdsverloop in het proces van bevriezen en ontdooien. Op dit kruispunt wordt de indentiteit van elk beeld gevormd. De foto's functioneren als portretten en nemen als zodanig een plaats in binnen de traditie van de hedendaagse portretfotografie.

De tweede reeks bestaat uit foto's van verbleekte pornografische affiches waarop kleurkaarten in allerlei varianten voor lichaamsdelen zijn geplaatst. Door een hand die een kleurkaart tegen het lichaam houdt, of door een kleurreferentie kaart van allerlei soorten roze voor de huid te plaatsen die tot magenta-cyaan verkleurd is, roepen ook deze werken gedachten op over tijd en vergankelijkheid en over het aloude discours van het bevroren moment binnen de fotografie.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 6 mrt 2004
Galerie De Expeditie
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
020-6204758

open: wo t/m vr 11.00-18.00, za 14.00-18.00