Guus de Ruiter


Over de expositie

Net iets meer dan tien jaar geleden exposeerde Guus de Ruiter voor het laatst bij de Artotheek. Schilder van de rust, werd hij toen genoemd, lyricus en dromer. Zijn tentoonstelling blikte toen al terug op verschillende decennia waarin hij als graficus en schilder actief was, met vele buitenlandse landschappen die hij schilderde op zijn reizen door Spanje en Italië. Zijn stillevens en bloemen die hij in de jaren negentig schilderde hadden onmiskenbaar eenzelfde melancholiek als sommige van zijn oudere stads- en havengezichten. Als eerbetoon aan deze kunstenaar, die vier jaar geleden stierf, is er een overzichtstentoonstelling en wordt de publicatie ‘Guus de Ruiter, schilder van de verstilling’ gepresenteerd.

In de Artotheek hangt onder meer een serie van De Ruiters kenmerkende landschappelijke aquarellen. Zijn glooiende landschappen met cypressen en bepleisterde huizen met kleine raampjes ademen een gevoel van lichtheid dat past bij het mediterrane karakter, maar de toets van de wolkenluchten verraadt zijn Hollandse afkomst. Met zijn lichte aquarelkleuren en spaarzame lijnen gaf De Ruiter deze landschappen een dromerige atmosfeer maar tegelijk ook een enorm wijds gevoel van ruimtelijkheid. Hoeveel De Ruiter ook reisde, hij was en bleef actief in het kunstleven van Rotterdam waar hij ook zijn kunstacademie had voltooid. Hij maakte deel uit van de Rotterdamse Venstergroep en exposeerde onder meer bij de Rotterdamse Kunstkring en het Schielandshuis. Eind 2000 stierf hij in zijn geboortestad Rotterdam, op 76-jarige leeftijd. ‘Guus houdt van tulpen’ stond op zijn kleurrijke rouwkaart geschreven.

Het Centrum Beeldende Kunst heeft De Ruiter decennia lang gekend en aquarellen en olieverfschilderijen vanaf de jaren zestig aangekocht. Deze zijn deels wel en deels niet opgenomen in de uitleencollectie. De overzichtstentoonstelling in de Artotheek is samengesteld uit werken uit deze en andere collecties. Enkele werken zijn te koop.

Bij de expositie verschijnt het boek ‘Guus de Ruiter, schilder van de verstilling’ dat een overzicht geeft van het totale oeuvre van Guus de Ruiter. Het is een initiatief van de Guus de Ruiter Stichting en bevat tekstbijdragen van Hein van Haaren, Jeroen Krabbé, Dorine de Vos en Fred van der Hilst. De prijs van het boek is 30 euro.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 29 feb 2004
Centrum Beeldende Kunst (CBK)
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
010-4360288

open: di t/m zo 12.00-17.00


Kunstenaar

Guus de Ruiter


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius