Strijd om Architectuur in Europa


Over de expositie

Wie door Europa reist, komt in aanraking met allerlei architectuurprojecten uit de rijke geschiedenis van dit werelddeel. In geen enkel gebied ter wereld is zo’n dichtheid van architectuuruitingen als juist in Europa. De uiteenlopende projecten vormen een staalkaart van de bewogen bouwgeschiedenis van dit oude continent. De expositie ‘Strijd om Architectuur in Europa’ neemt de bezoeker mee op een reis door deze architectuurgeschiedenis van Europa. Er worden vijfentwintig projecten ‘bezocht’ die illustratief zijn voor stromingen van onze westerse cultuurgeschiedenis. Die projecten komen uit alle delen van Europa en bestrijken een periode van vijfentwintig eeuwen. Het bijzondere van de expositie is dat aandacht wordt gevraagd voor de strijd, de spanningen en conflicten die vaak met architectuurprojecten gepaard gaan. Strijd over geld, de bouwplek, het programma van eisen, de wet- en regelgeving, de materialen, de architectuuropvattingen, maar ook over de politieke en sociale ideeën achter de gebouwen. Niet eerder werden architectuurprojecten systematisch vanuit dit gezichtspunt bekeken. Om deze strijd beter te begrijpen, heeft de samensteller van de expositie, Prof. dr. Nico Nelissen, een octogoon ontwikkeld. Dit geeft een systematisch inzicht in de strijd die zich heeft afgespeeld bij talrijke opvallende projecten in Europa. Wie in de toekomst door Europa reist, zal - na het bekijken van de expositie – met een ander oog naar de architectuurprojecten kijken!

Strijd om Architectuur in Nijmegen
Tijdens de expositie wordt ook een film getoond waarin Nijmeegse architecten hun ervaringen vertellen over de strijd die zij hebben meegemaakt bij de planning, vormgeving en realisatie van architectuurprojecten. Op die manier krijgt men ook een idee van het feit dat de strijd rondom architectuur er een is van alle tijden en van alle plaatsen. Deze film is gemaakt door Chrit Veugen.

Officiële opening
De expositie ‘Strijd om Architectuur in Europa’ wordt officieel geopend op woensdag 17 maart 2004 om 17.30 uur door de Europarlementariër mevrouw Drs. Maria Martens. Zij heeft dagelijks met Europese kwesties te maken en heeft daar de nodige ervaring opgedaan hoe architectuurprojecten tot spanning en strijd aanleiding kunnen geven. Zij zal een korte verhandeling geven over haar ervaringen. Verder zal de film over de Nijmeegse strijd om architectuur worden getoond. U wordt van harte uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn. De catalogus van de expositie wordt gevormd door het boek ‘Strijd om Architectuur in Europa’, dat tijdens de openingsuren te verkrijgen is voor € 22,50. Prof. Nelissen zal boeken signeren tijdens de officiële openingsbijeenkomst. Kannenmarkt 6, toegang is gratis. Open: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 mei 2004
Architectuur Centrum Nijmegen - ACN
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-3244382

open: wo t/m zo 13.00-17.00 & 1ste do van de maand van 19.00 -21.00 uur, gesloten tijdens 25 & 26 december, 1 januari en de maand augustus, gratis entree


Kunstenaar