Poppenhuizen in Nederland 1880-1980: Een wereld van illusie


Over de expositie

Deze zomer organiseert het Veluws Museum Nairac een tentoonstelling over poppenhuizen uit de periode 1880 – 1980. De tentoongestelde poppenhuizen zullen een reis door de tijd bieden, honderd jaar wooncultuur en technische ontwikkelingen worden door de miniatuurhuizen in beeld gebracht. Prachtige poppenhuizen en –keukens zoals het ADO-poppenhuis uit 1925 in de stijl van De Stijl – denk aan de Rietveld meubels – en een pronkpoppenkeuken uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum, maar ook hele herkenbare alledaagse exemplaren geven een overzicht van honderd jaar woongeschiedenis. Rond het thema van de tentoonstelling zijn een aantal zomeractiviteiten georganiseerd.

Ontwikkeling wooncultuur
De interieurs van de poppenhuizen weerspiegelen de wooncultuur van de families waarin zij hun bestaan begonnen. Enkele voorbeelden: een renteniershuis uit 1880 met in de huiskamer de etagère met bibelots, de Biedermeier naaitafel en een Friese staartklok, een villa uit 1928 met de grammofoon in een kastje en een Hoover stofzuiger en het naoorlogse huis waarin een woonkamer met zit- en eethoek en een wandmeubel en voor ieder kind een eigen kamer.
De technische evolutie die de huishoudens in de afgelopen honderd jaar hebben doorgemaakt wordt vooral zichtbaar in de keuken: van kolengestookt fornuis onder de schouw tot inbouwkeuken.

Kinderspeelgoed
Het zijn kinderpoppenhuizen, in tegenstelling tot de pronkpoppenhuizen, die zeker niet voor kinderen bedoeld waren. Daar waren alle voorwerpjes ook op schaal en net echt nagemaakt. In de kinderpoppenhuizen waar het hier om gaat, klopt de schaal vaak niet helemaal en er zijn nog wel meer dingen, die niet helemaal stroken met de werkelijkheid. Kortom, er wordt een illusie geschapen, een fantasiewereld voor het kind. Dat maakt deze poppenhuizen ook zo charmant.

En verder
Behalve de poppenhuizen, -winkels en –kamers zijn er op de expositie ook ‘echte’ meubels en huishoudelijke apparaten te zien, die markante momenten tonen in de geschiedenis van de Nederlandse wooncultuur. De tentoonstelling wordt verder uitgebreid met schilderijen waarop speelgoed staat afgebeeld, o.a. van Lizzy Ansing, prenten- en pop-up boeken over poppenhuizen en losse voorbeelden van kostbare poppenhuismeubeltjes.

Catalogus
De getoonde huizen zijn afkomstig uit twee particuliere collecties en worden door de beide verzamelaars – Femmie Markestein en Karin Wester - uitvoerig in de begeleidende catalogus beschreven.
Poppenhuizen 1880 – 1980: een wereld van illusie. 128 blz. vierkleurendruk. € 14,90, uitgegeven door Waanders Uitgevers.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 30 okt 2004
Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA Barneveld
0342-415666

open: di t/m vr 11.00-17.00, za 13.00-17.00, rondleidingen op aanvraag, entree € 7,50


Kunstenaar


(advertentie)


Meer info over adverteren