Transistor 3., Export


Over de expositie

Voor het derde jaar is het resultaat te zien van een internationaal cultuurproject van Duits-Nederlandse kunstinstellingen in Museum Het Valkhof Nijmegen en Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Transistor is de eerste tentoonstelling hedendaagse kunst die plaatsvindt op de tot op heden nog braakliggende - en dus niet eerder toegankelijke - benedenverdieping van Museum Het Valkhof. Vijf kunstenaars vinden hier meer dan 350 m2 ruimte om hun autonoom werk te presenteren: Corinna Schnitt (1964, Duisburg (D)), Finbar van Wijk (1978, (NL)), Manuel Franke (1964, Bonn (D)), Beatrice Otto (1964, Stuttgart (D)) en Andreas Gehlen (1980, Bonn (D)). Zij maken deel uit van de groep kunstenaars uit Nordrhein-Westfalen die een stipendium kregen om een periode te werken in Schloss Ringenberg (D). Het stipendium hoort bij het internationale cultuurproject Transistor, gestart in 2001 met de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Museum Het Valkhof Nijmegen en Schloss Ringenberg in Hamminkeln (D), dat initiatiefnemer is. In Nijmegen vindt de presentatie plaats in de periode 11 juli tot en met 22 augustus 2004. Een groep van acht post-Academie studenten van het Fashion Institute in Arnhem, hebben het 6e stipendium gekregen en exposeren gelijktijdig in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem: Barbara de Ru, Daryl van Wouw, Delia Drel, Eva van Overbeeke, Frido van der Weij, Joline Jolink, Kim Bekker, Mary-Lou Berkulin, Monica Kluckova.

Doel van ‘Transistor’ is te komen tot een stimulerende, grensoverschrijdende uitwisseling tussen Duitse en Nederlandse kunstinstellingen, met concrete, grensverleggende resultaten als tentoonstellingen, workshops en excursies, bovendien een duurzaam onderling netwerk.
Het verblijf van de Duitse en Nederlandse kunstenaars op het landelijk gelegen kasteel vormt een belangrijke prikkel voor de uitwisseling van ideeën.

Corinna Schnitt (1964, Duisburg (D)), studeerde bij prof. Nan Hoover aan de Kunstakademie Düsseldorf. In 2002 ontving ze de prijs van de filmkritiek voor experimentele film, op het Media Art Festival in Osnabrück. In 2003 kreeg ze een Stipendium voor 3 maanden voor het project Villa Aurora in Los Angeles. Corinna Schnitt is vooral bekend van het ‘Schnittraum’: haar zelf opgerichte film/video ruimte in Düsseldorf.
Andreas Gehlen (1980, Bonn (D)), studeerde bij Prof. Walter Dahn aan de HbK Braunschweig. Exposeerde in Tony Wültrich Galerie (Basel), Forum Stadtpark (Graz), Andratx (Mallorca), Bonner Kunstverein en Galeria La Esmeralda (Mexico City).
Manuel Franke (1964, Bonn (D)), studeerde bij prof. Tony Cragg en prof. Irmin Kamp aan de Kunstakademie Düsseldorf, en vervolgde zijn studie bij prof. Pontus Hulten en prof. Daniel Buren aan het Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques in Parijs. Exposeerde in o.a. Cité des Arts en Ferme du Manet (Parijs), W139 (Amsterdam), Expo ‘93’ in Zuid Korea, Institute of Modern Art (Brisbane). Parc Naturel de Bic in Canada, Kunsthalle (Fribourg) en Overgaden (Kopenhagen)
Beatrice Otto (1964, Stuttgart (D)), studeerde in New York aan Arts Students Leage, Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en bij prof. Rabinowitch aan de Kunstakademie Düsseldorf. Ze kreeg een DAAD Stipendium voor de USA en exposeerde in o.a. Niort (Frankrijk), U.f.d.M. (Parijs), Kunstraum Düsseldorf en was present bij de Bergische Kunstausstellung in Museum Baden (Solingen).
Finbar van Wijk (1978 (NL)), studeerde aan de Constantijn Huygens Akademie in Kampen. In 2003 exposeerde hij bij de Kunst Vereniging Diepenheim, de Kongsi in Enschede, het Grachtenfestival in Amsterdam en de Broerenkerk in Zwolle.

Verlengd van 22/8 tot 12/9.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 12 sep 2004
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
024-3608805

open: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur., Open op maandagen in de korte vakanties (dus niet in de zomervakantie), beide Paasdagen, beide Pinksterdagen, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag., Gesloten op overige maandagen, Koninginnedag, vrijdag van de intocht van de Vierdaagse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag., Op de website vindt u altijd de meest actuele informatie., , Entree 19 jaar en ouder € 9,00, 6 t/m 18 jaar: € 4,50, Museumkaart gratis