Made in Tilburg

 
Studio Job

Over de expositie

Modern damast, experimentele stoffen met lichtgevende garens, kleurige structuurbreisels en driedimensionale stoffen: dit is slechts een greep uit de producten die de laatste jaren in het Textielmuseum in Tilburg zijn gerealiseerd. Het gaf toonaangevende Nederlandse ontwerpers en beeldend kunstenaars de opdracht om de textielmachines en werktuigen in het museum in te zetten voor de ontwikkeling van nieuw textieldesign. In de tentoonstelling ‘Made in Tilburg’ wordt een beeld gegeven van de resultaten, maar ook van de aanpak en werkwijze van ontwerpers als Hella Jongerius, Ineke Hans, Miriam van der Lubbe en kunstenaars als Frank van der Broeck, Marc Mulders en Guido Geelen.

De opdrachten worden gegeven aan textielontwerpers, maar ook aan ontwerpers of beeldend kunstenaars die geen specifieke textielachtergrond hebben. Onbevangen en niet gehinderd door technische kennis laten zij zich leiden door hun ideeën en het achterliggende verhaal. Zo heeft een aantal ontwerpers, van wie ook producten zijn opgenomen in de collectie van ‘Droog Design’ - de internationaal bekende associatie van Nederlandse ontwerpers -, voor het museum tafelgoed ontworpen. Ontwerper Hella Jongerius tekende bijvoorbeeld voor een klassiek halflinnen damast, uitgevoerd op de computergestuurde weefmachine. Haar werk, dat vanaf 2000 vanuit de ontwerpstudio JongeriusLab ontstaat, is het resultaat van een samengaan van ambacht en industrie, van hightech en lowtech. Hella Jongerius zoekt niet het gladde, gepolijste maar zet graag een duidelijk ‘statement’ neer. Zo refereert zij met haar ontwerp voor de damasten tafelset aan de modewereld, gedomineerd door magere modellen die niet zelden een vorm van de eetziekte anorexia vertonen. Het tafelgoed draagt de titel ‘Do you like my Gucchi sweater’.
Bijna 20 ontwerpen voor tafelgoed zijn inmiddels in het museum geproduceerd. Voor het ontwerp ervan tekenden bijvoorbeeld Guido Geelen, Studio Job, Ineke Hans, Henk Schiffmacher, Wieki Somers, Peter Struycken en Marcel Wanders.
Ook specifiek textielgeoriënteerde ontwerpers werken hun ideeën in het museum uit. Zo liet Hil Driessen stof printen met een sterk uitvergrote opname van een porseleinen kom waarop de structuur van een katoenen haakwerk zichtbaar was. Het dessin, ‘Into Focus’, werd eveneens op de Jacquard weefmachine geweven en als vloerkleed getuft.
Claudy Jongstra, bekend om haar vilten stoffen, liet open weefsels maken die zij vervolgens na toevoeging van zijden en wollen vezels handmatig verviltte.
Er zijn experimentele structuurweefsels gemaakt met papiergarens, naar ontwerp van Marian de Graaff of papieren lopers van Lucja Grodzicka.
Simone van Eerdenburg liet grote foulards met dikopstaande ribbels breien in zacht mohairgaren, terwijl Mariëtte Wolbert stoere kussens in kabelpatroon breide en hierop geborduurde knopen aanbracht.

Museum in bedrijf
Wie het Nederlands Textielmuseum in Tilburg binnenkomt, treft geen rust en stilte aan. Het slaan van weefmachines, het snorren van breimachines en het blazen van de tuftmachine laten zien en horen dat het een museum in vol bedrijf is.
Museummedewerkers zijn getraind in het werken met de meest geavanceerde textielmachines en de bijbehorende Cad/Cam programma’s, maar bedienen ook historische apparaten. Zo beschikt het museum over computergestuurde machines als een Dornier Jacquardweefmachine, een Stoll Knit & Wear breimachine, die het mogelijk maakt drie-dimensionaal te breien, een Brother borduurmachine en een inkjetprinter van de Fa. Stork. Maar ook op anderhalve eeuw oude weefgetouwen worden nog de prachtigste damasten met de hand geweven. Op een tapisseriegetouw wordt momenteel gewerkt aan een wandkleed van Peter Struycken, terwijl voor een kunstwerk van Fransje Killaars honderden felgekleurde koorden met de hand zijn gedraaid en voor een getuft vloerkleed van Barbara Broekman duizenden draadjes door een stramien heen werden geschoten. Het gehele proces, van ontwerp tot eindproduct, wordt in het museum ‘live’ aan de bezoekers gepresenteerd.

Opdrachten
Het museum fungeert als een experimenteercentrum en werkplaats, waar professionele ontwerpers en textieltechnici samenwerken. Aan kunstenaars, ontwerpers en studenten van kunstacademies wordt de gelegenheid geboden om met technische ondersteuning van de textielspecialisten de schetsen en ontwerpen uit te werken. Er worden garens geverfd, kleurproeven gedaan, met behulp van de computerprogramma’s weef- of breistructuren uitgeprobeerd en voor tapijten verschillende poolhoogtes getuft. Ook wordt er bekeken of het product geschikt is om in een grotere oplage te produceren. Want waar mogelijk worden de tafellakens, servetten, theedoeken, stoffen en andere producten in serie gemaakt en in de museumwinkel verkocht.
Zo is het voor iedereen binnen bereik om bijzonder en eigentijds tafellinnen en ander textiel van Nederlandse ontwerpers aan te schaffen.

Dutch Souvenirs
Gelijktijdig met de tentoonstelling ‘Made in Tilburg’ vindt een presentatie plaats van de in het museum ontwikkelde ‘Dutch Souvenirs’. Wilt u een origineel souvenir van textiel? Theedoeken ‘Groeten uit Holland’ van Niels van Eyk, servetten geïnspireerd op Delftsblauwe tegeltjes van Miriam van der Lubbe, kussens met digitaal geborduurde knopen met typisch Hollandse motieven van Mariëtte Wolbert en nog veel meer zijn te koop in de museumwinkel.

Educatief programma
Bij de tentoonstelling Made in Tilburg wordt een educatief programma ontwikkeld voor het Voortgezet en (Hoger) Beroepsonderwijs.
In samenwerking met Zijdelings organiseert het museum diverse bijzondere workshops en ontmoetingen met een aantal ontwerpers en kunstenaars die in de tentoonstelling zijn vertegenwoordigd. Simone van Eerdenburg verzorgt een inspirerende presentatie met stalen van haar werk, gevolgd door een demonstratie op de breimachine in het museum over het ontwerp- en productieproces van haar breiopdracht. Louise Cohen zal een workshop verzorgen waarbij het digitaal printen met eigen fotomateriaal centraal staat. Mariëtte Wolbert heeft in het kader van het souvenirproject voor het museum buttons en knopen ontworpen en geborduurd. Deelnemers kunnen in haar workshop zelf aan de slag om een eigen button te ontwerpen en met de hand te borduren. Een tweede, door Mariette ontworpen button mag naar eigen smaak qua kleur en achtergrond worden geborduurd op de computergestuurde borduurmachine in het museum. De workshops en ontmoetingen vinden plaats in de maanden januari en februari 2005. Meer informatie is te vinden op de website van Zijdelings/ Karina van Vught www.zijdelings.com.

Museumwinkel
Veel van de in opdracht gemaakte designproducten zijn te koop in de museumwinkel, zoals tafellakens, servetten, vingerdoekjes, lopers, theedoeken, kussens, zakdoeken en sjaals.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de door het museum uitgegeven publicatie ‘Made in Tilburg. Textieldesign uit museum in bedrijf’. (94 pagina´s full colour. Auteur: Caroline Boot, conservator kunst en vormgeving. Ook verkrijgbaar in Engelse vertaling. Prijs euro 14,95).

Speciaal arrangement
Tijdens de tentoonstelling Made in Tilburg is er een speciaal Made in Tilburg arrangement (€ 17,50): entree museum, een speciaal gerecht uit het museumcafé, een kopje koffie of thee en een origineel aandenken van een bijzondere ontwerper uit de tentoonstelling Made in Tilburg of de winkelpresentatie Dutch Souvenirs.

Opening
De tentoonstelling wordt ingeleid door Ton Wagemakers, directeur van het Nederlands Textielmuseum. De Tilburgse modeontwerper Jan Taminiau verzorgt een intermezzo, waarna Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg, de tentoonstelling officieel opent.


Wanneer en waar

Tijdens
Made in Tilburg Annex

  • Expositieperiode was t/m 13 feb 2005
TextielMuseum Tilburg
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013-5367475

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 12.00-17.00, gesloten 1 jan, 30 apr, 5 mei, 1e paas- en pinksterdag, 25 dec, entree € 7,00 voor volwassenen, kinderen t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar €1,75 en 13 t/m 18 €3,00