Zie de mens ... het mensbeeld in de kunst van de 21ste eeuw


Over de expositie

Het Gorcums Museum organiseert samen met de galeries van de Culturele Route en de Werkgroep Tentoonstellingen de tentoonstelling ‘Zie de mens...’, een tentoonstelling over het mensbeeld in de beeldende kunst van de 21ste eeuw. Aan de hand van schilderijen, beelden, tekeningen en installaties wordt inzicht gegeven in de plaats van de mensfiguur in de actuele beeldende kunst en de wijze waarop kunstenaars gestalte geven aan hun beeld van de mens. Getoond worden uiteenlopende emoties, karakters, houdingen en uiterlijkheden. Niet alleen de schoonheid van het menselijk gelaat of het perfecte lichaam, maar juist ook de onvolkomenheden, de duistere, geheimzinnige of wrede kanten van de mens.

Deelnemende kunstenaars zijn Fleur van den Berg (beelden), Patula Berm (beelden), Marijke Bongers (installatie), Fred Bontje (objecten), Margreet Bouman (gem.techniek), Lon Buttstedt (tweelingbeelden), Erik Buijs (beelden), Iemke van Dijk (gem.techniek), Maria van Gerwen (beelden), Evelyn Jansen (schildertijen), Anja Kok (gem.techniek), Emile van der Kruk (beelden), Katinka Lampe (schilderijen), Sarah van der Pols (tekeningen), Daphne Prevoo (installatie), Carolein Smit (beelden), Marli Turion (tekeningen), Martien van der Velden (installatie), Mariëtte van der Ven (beelden) en Gareth Williams (beelden).

Behalve een tentoonstelling in het Gorcums Museum zijn er kleine exposities in tien galeries en ateliers in de binnenstad, de fototentoonstelling Choices in de Artoteek Gorinchem en een fototentoonstelling in het stadhuis. Bovendien is er een beeldenroute uitgezet in de binnenstad met beelden van Fred Bontje, Erik Buijs, Eugène Dodeigne, Iemke van Dijk, Maria van Gerwen, Cor van Gulik, Jan Snoeck, Jonas Snijder, Sjef Voets en Gareth Williams.

Ook Theatergroep BISonder doet aan de manifestatie ‘Zie de mens...’ mee. Zij spelen op zondag 31 oktober (14.00 uur) en zaterdag 6 november (20.00 uur) de eenakter “Die andere’ in het Gorcums Museum.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 14 nov 2004
Gorcums Museum
Grote Markt 17
4201 EB Gorinchem
0183-632821

open: di t/m za 10.00-17.00, zo 13.00-17.00 (vanaf 11.00 uur apr t/m sep), gesloten op 25 dec en 1 jan, entree € 4,50