Kris Vleeschouwer: Breaking Bounds

 
Breaking Bounds, 200...

Over de expositie

Het werk van Kris Vleeschouwer beschrijft de banaliteit van de destructie, van toeval en kans, de onzekerheden van het leven, de fragiele rand tussen leven en dood. Het is een bevreemdende ervaring te constateren dat de installaties van Kris Vleeschouwer, die lijken op houten bidonvilles, gestuurd worden door technische kennis van electonica, mechanica en computerprogramma's. In zijn werk gebruikt Kris Vleeschouwer het wonder van de automatisering gedirigeerd door het toeval: een at random geprogrammeerde computer, een goudvis, een voorbijrijdende auto of passant veroorzaken katastrofes -dikwijls op kilometers afstand van de oorzaak- in de vorm van vallende glazen, deuren die open of dicht gaan, rolluiken die op en neer gaan, een fles champagne die wordt ontkurkt enz.
De installaties houden allen een dreigend gevaar in voor de toeschouwer, tegelijkertijd houdt de banaliteit van de actie echter ook een ongekende vorm van humor in zich.
In de galerie bouwde Kris Vleeshouwer de ganse ruimte om tot een houten constructie waarvan de zoldering over de gehele lengte van de tentoonstellingszaal wordt gevormd door 3 rijen kartonnen dozen gevuld met oud papier. Een wagen loopt langzaam over 3 rails en vervoert 3 pistons (aangedreven door een af en toe hoorbare hoge-druk machine) die op onvoorziene tijdstippen tegen een doos schieten waardoor deze met veel lawaai naar beneden valt. Het tijdstip wordt hier eveneens bepaald door een at random geprogrammeerde computer.
De toeschouwer is zich bewust van de dreiging maar is in dit geval gewaarschuwd door een pictogram.
In de tentoonstelling wordt ook het video archief getoond dat Jan Van Woensel maakte van de activiteiten van Kris Vleeschouwer tijdens het afgelopen jaar.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 16 okt 2004
Galerie Annie Gentils
Peter Benoitstraat 40
B-2018 Antwerpen
+32-3-2163028
+32-477756721
open: wo t/m za 14.00-18.00