Foreign Affairs: Berlin


Over de expositie

In 1989 viel de Muur, een jaar later werd Duitsland herenigd, en in de jaren negentig toen Berlijn opnieuw de Duitse hoofdstad was, was het tevens de stad waar alles mogelijk leek qua architectuur en vernieuwing, de 'place to be' voor galeries en kunstenaars. Nu, ruim vijftien jaar later, heeft Berlijn ondanks een periode waarin het allemaal minder rooskleurig bleek en de stad op een faillissement afstevende, nog steeds een enorme aantrekkingskracht op vooral jonge kunstenaars. De stad is onderwerp van de tentoonstelling Foreign Affairs Berlin die in november in TENT. opent, en waar Duitse en Nederlandse kunstenaars aan deelnemen. Deze laatste zijn Rotterdamse kunstenaars die in Berlijn verbleven. Zij waren vooral gefascineerd door het verleden van de stad, het voormalig Oost -Berlijn met haar sociale woningbouw, propagandakunst, de Muur en haar graffiti. De 'Berlijnse' kunstenaars daarentegen geven meer commentaar op de vernieuwingen in de stad op het gebied van architectuur en bestuur.

Naar aanleiding van een verblijf in Berlijn van meerdere Rotterdamse kunstenaars, met subsidie van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, start in november in TENT. een tentoonstelling met Duitse en Rotterdamse kunstenaars. Dat was ook het uitgangspunt van de groepstentoonstelling Hey International Competition Style die nu alweer vijf jaar geleden in TENT. plaatsvond. Toen ging het over 'engagement en stadscultuur in algemene zin', de presentatie nu laat het werk zien van kunstenaars die vooral gefascineerd zijn door de stad Berlijn. De Rotterdamse kunstenaars die in Berlijn verbleven waren vooral geboeid door het verleden van de stad, het voormalig Oost-Berlijn met haar sociale woningbouw, propagandakunst, de Muur en haar graffiti. Kim Bouvy laat in haar serie foto's Niemandsland de vaak lege plekken van de stad zien, waar voorheen de Muur stond. Ine Lamers roept met haar foto's 's nachts gemaakt van sociale woningbouw in voormalig Oost-Berlijn, een sfeer op van drama, verlatenheid en ongemak. De installatie Corner Corone van de hand van Roderick Hietbrink speelt zich eveneens af in een architecturale omgeving. Op subtiele wijze verschijnt het beeld van de bonte kraai (Corvus Corone Cornix), de vogel die hoofdzakelijk aan de oostkant van de Elbe leeft en voor Hietbrink symbool stond voor Oost en West. Het onderzoek naar socialistische propagandakunst inspireerde Ad Schouten tot het maken van gouaches en op De Kromme zet Marc Bijl één van zijn politiek-poëtische graffiti-statements neer. Ronald de Bloeme liet zich inspireren door patronen, logo's en vignetten die hij in de stad tegenkwam.

De 'Berlijnse' kunstenaars daarentegen geven merendeels commentaar op de vernieuwingen in de stad op het gebied van architectuur en bestuur. Het collectief Bewegung Nurr (Alekos Hofstetter & Lokiev Stoof) geeft commentaar op een bekende winkelketen, dat niet alleen Berlijn verovert maar langzamerhand de gehele westerse wereld. Hofstetter exposeert daarnaast eigen werk met een soortgelijke strekking. De foto's van Andreas Koch van straten, gebouwen en huizen in Berlijn zijn op zodanige wijze gemaakt dat de kijker op het eerste gezicht niet ziet dat ze gemanipuleerd zijn. Christian Hoischen gebruikte de Berlijnse zakenwereld als inspiratiebron voor zijn op onorthodox geschilderde doeken. De toegang tot een collectie oorlogsdocumentatie in de vorm van foto's en film verschafte Martin Dammann genoeg materiaal tot het maken van meerdere schilderijen en video's en Knut Eckstein, gefascineerd door de 'shelters' van daklozen, zal in TENT. met in Rotterdam gevonden verpakkingsmaterialen zoals kartonnen dozen, liefst voorzien van logo's en reclame, een bouwwerk maken. Marike Schuurman, sinds ruime tijd woonachtig in Berlijn, geeft in haar videoinstallatie Teufelsberg een panoramisch beeld van het Berlijn van nu.

De tentoonstelling bevat tussentijds wisselende presentaties. De eerste Berlijnavond is een videoavond op 4 november, de officiële opening vindt plaats op de multiavond van 18 november. Aanvang: 20.30 uur.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 jan 2005
TENT Rotterdam
Witte de Withstraat 50
3012 BR Rotterdam
010-4135498

open: di t/m zo 11.00-18.00, entree € 5,00 / korting € 2,50