Hoogbouw: Nijmegen in de wolken, ontwerpen aan een verticale stad


Over de expositie

Deze expositie toont een groot aantal ontwerpen voor hoogbouw in Nijmegen. Aanleiding voor de expositie is de ideeŽnprijsvraag die het Architectuur Centrum Nijmegen en De Gelderlander uitschreven. Opdracht was om de volgende vragen te beantwoorden: íHoe hoog zou hoogbouw in Nijmegen moeten zijn, waar zou het geplaatst moeten worden en hoe zou het er uit moeten komen te zien?í Het publiek mag een stem uitbrengen op het idee of ontwerp dat zij het meest geslaagd vindt. Deze inzending wint de publieksprijs. Naast het publiek zal een vakjury de plannen beoordelen. De vakjury bestaat uit Nico Nelissen (voorzitter ACN), Jo Crepain (architect en stedebouwkundige), Frits van Dongen (Architekten Cie en oud bestuurslid Stichting Hoogbouw) en Hilde Blank (stedebouwkundige en inhoudelijk directeur BVR adviseurs). De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 18 december om 12.00 uur in LUX (MariŽnburg 38-39).

Naast de prijsvraaginzendingen is er een presentatie te zien van de gemeentelijke hoogbouwvisie ĎNijmegen boven de boomgrensí.

MariŽnburgkapel, MariŽnburg 26 Nijmegen.
De openingstijden van 5 november t/m 17 december zijn vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op 18 december van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis.


Expositie Holland Line Up: 12 nov t/m 17 dec 2004
Op de bovenverdieping van de kapel is de expositie "Holland Line Up" te zien. Deze expositie heeft door Europa gereisd en brengt een aantal ambitieuze en geslaagde Nederlandse en buitenlandse bouwprojecten in beeld. Dat Nijmegen het goed doet op het gebied van stedelijke vernieuwing blijkt uit het feit dat het MariŽnburgproject in de expositie is opgenomen. "Holland Line Up" heeft een gelaagde thematiek; het gaat over goed opdrachtgeverschap van overheden en particulieren. Maar het gaat ook over stedelijke vernieuwing en over cultuurgebouwen. De expositie is samengesteld op initiatief van de Nederlandse Ambassade in Sofia en is naar Nijmegen gehaald op initiatief van de gemeente Nijmegen, afdeling Stadsontwikkeling.


Programma Stad in de Wolken: 15 nov t/m 23 nov 2004
LUX organiseert een programma met o.a. debat, film en workshops rond het thema hoogbouw. Dit project is i.s.m. het ACN, CASA, de gemeente Nijmegen, de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en De Gelderlander tot stand gekomen. Vanaf 26 november worden de workshopresultaten in de kapel getoond. Op de site www.stadindewolken.nl vindt u meer informatie over dit project.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 17 dec 2004
Architectuur Centrum Nijmegen - ACN
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-3244382

open: wo t/m zo 13.00-17.00 & 1ste do van de maand van 19.00 -21.00 uur, gesloten tijdens 25 & 26 december, 1 januari en de maand augustus, gratis entree


Kunstenaar