H x B x D = De Rabo Kunstcollectie


Over de expositie

De kunstcollectie van de Rabobank, één van de meest toonaangevende bedrijfscollecties van Nederland, bestaat tien jaar. In het Gemeentemuseum Den Haag zijn de vele hoogtepunten voor het eerst voor publiek te zien in een overzicht van de Nederlandse eigentijdse kunst, met de nadruk op de laatste dertig jaar. De tentoonstelling H x B x D is een unieke samenwerking tussen het Gemeentemuseum, Fotomuseum, GEM en de Rabobank. Presentaties in de drie musea beslaan het verzamelgebied van de Rabo Kunstcollectie. In het GEM, museum voor actuele kunst, gelegen naast het Gemeentemuseum, zal werk van hedendaagse kunstenaars worden getoond. Daarvoor wordt intensief samengewerkt met Nederlandse kunstenaars die speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk hebben gemaakt. In het Fotomuseum Den Haag wordt een retrospectief van Desiree Dolron getoond, haar werk is goed vertegenwoordigd in de Rabo Kunstcollectie. De presentaties zijn voor iedereen toegankelijk.

De verzameling van de Rabobank is opgebouwd uit werk van Nederlandse of in Nederland werkende kunstenaars van vier opeenvolgende kunstenaarsgeneraties van na 1950, met de nadruk op de laatste dertig jaar. Kunstenaars die als sleutelfiguren en drijvende krachten in een specifieke periode en generatie kunnen worden gezien, vormen de ruggengraat van de verzameling en de tentoonstelling. Deze zogenaamde kernkunstenaars worden in hun ontplooiing gevolgd en samen met hen kiest de Rabobank sleutelwerken zodat op den duur een representatief beeld van hun oeuvre wordt gegeven. Hierin onderscheidt de Rabo Kunstcollectie zich van andere bedrijfscollecties. Met deze houding draagt de collectie van de Rabobank bij aan de ontwikkeling en het behoud van het Nederlandse cultureel erfgoed. Bovendien brengt de bank relaties en medewerkers in aanraking met hedendaagse beeldende kunst die uitnodigt tot discussie en bezinning.
De Rabo Kunstcollectie omvat 900 objecten, waarvan circa 180 werken van in totaal zo’n 80 kunstenaars in de tentoonstellingen in het Gemeentemuseum, GEM en Fotomuseum Den Haag gepresenteerd worden. Deze werken zijn niet eerder buiten de gebouwen van de Rabobank getoond en bevonden zich tot nu toe in de collecties van Rabobank Nederland en de lokale banken.
In het Gemeentemuseum staat per zaal een aantal kernkunstenaars centraal, die ieder met meerdere werken zijn vertegenwoordigd. Inhoudelijke verwantschap tussen de werken en geestverwantschap tussen de kunstenaars onderling staan hierbij centraal. Voor zowel het verzamelen als het samenstellen van deze tentoonstelling vormt de kunstenaar de bron.
Daarnaast verstrekt de Rabobank speciaal voor de tentoonstelling opdrachten aan de kunstenaars Job Koelewijn, Sebastiaan Bremer en Alicia Framis. Deze werken worden opgenomen in de tentoonstelling. Laatstgenoemde heeft de film Secret Strike gemaakt, in samenwerking met de Rabobank. In de film figureren een paar honderd Rabobank medewerkers.

Kernkunstenaars Rabo Kunstcollectie:
Karel Appel
Jan Andriesse
Stanley Brouwn
Constant
René Daniëls
Ad Dekkers
Jan Dibbets
Ger van Elk
Daan van Golden
Pieter Laurens Mol
Jan Schoonhoven
Ulay
JCJ Vanderheyden
Carel Visser
Henk Visch
Céline van Balen
Hans Broek
Rineke Dijkstra
Desiree Dolron
Guido Geelen
Benoît Hermans
Job Koelewijn
Inez van Lamsweerde
Joep van Lieshout
Marc Mulders
Michael Raedecker
Erzsébet Baerveldt
Alicia Framis
Mark Manders
Saskia Olde Wolbers
Avery Preesman
Fiona Tan

Van de jongste generatie wordt werk geëxposeerd van oa:
Charlotte Dumas
Marco van Duyvendijk
Cuny Janssen

Publicaties
Unlocked No [2] H x B x D. Bij de tentoonstelling wordt het tweede boek over de collectie gepubliceerd door Kunstzaken Rabobank waarin de oeuvres van een groot aantal kernkunstenaars wordt belicht.
Tijdens de tentoonstelling verschijnt ook een speciale uitgave van Kunstbeeld die geheel gewijd is aan H x B x D.

Kunstaanbieding
Bijzonder initiatief is de jaarlijks door Kunstzaken Rabobank uitgebrachte kunstaanbieding voor bankmedewerkers, waarin kunstenaars een werk in beperkte oplage maken, tegen een lage prijs. Vanwege het tienjarig jubileum van de collectie geldt de aanbieding éénmalig ook voor leden van de bank en bezoekers van de tentoonstelling. Het gaat dit jaar om werk van: Inez van Lamsweerde, Desiree Dolron, Guido Geelen, Elspeth Diederix en Mark Manders.

Rabobank en Kunst
De Rabobank is promoting partner van het Van Gogh Museum. Deze samenwerking biedt het Van Gogh Museum de mogelijkheid om de bekendheid van de bestaande collectie te verbreden. Ook stelt de bijdrage van de Rabobank het Van Gogh museum in staat nog meer hoogwaardige exposities te organiseren. Tevens werkt de Rabobank samen met het Mauritshuis inzake een Vermeer presentatie in de periode van 25 maart t/m 26 juni 2005.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 8 mei 2005
Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag/Scheveningen
070-3381111

open: di t/m zo 10.00-17.00, entree, Voltarief € 15,00, Combiticket Gemeentemuseum en Gem / Fotomuseum € 18,50, Groepen > 15 personen € 11,50, Uitpas € 11,50, CJP / Studentenpas € 0,00, Ooievaarspas € 6,75, Kind / jeugd tot en met 18 jaar, Museumvrienden, Rembrandtpas / Museumkaart, Inwoners van het Haagse Hout op vertoon van sleutelhanger Gratis


(advertentie)


Meer info over adverteren