Hussein Chalayan: Place to passage


Over de expositie

In Post CM is de audiovisuele installatie Place to Passage van modeontwerper Hussein Chalayan te zien. Chalayan liet zich inspireren door de futuristische technologieën die worden toegepast in de Formule 1 sport. Hiertoe creëerde hij een eigen versie van een racewagen in de vorm van een aërodynamische capsule. Deze capsule is in meerdere projecties van filmfragmenten en 3d computeranimaties te zien. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met 'Tribe Art', een serie kunstprojecten, geïnitieerd door Lucky Strike B·A·R Honda Formule 1 team. Place to passage wordt op 14 januari 2005 geopend met een groot openingsfeest (19.00 – 22.00 uur, Post CM) dat voor iedereen gratis toegankelijk is.

Aërodynamische capsule
Voor de tentoonstelling ‘Place to Passage’ creëerde modeontwerper Chalayan een eigen versie van een racewagen in de vorm van een aërodynamische capsule. Animaties nemen de toeschouwer mee op een imaginaire reis van de stedelijke omgeving naar droomachtige landschappen. Een sfeervolle soundscape van versterkt de beleving van het werk.

Grensoverschrijdende mode
De Turks-Cypriotische modeontwerper Hussein Chalayan (1970) maakte de afgelopen jaren furore met modeshows met inventieve, soms provocerende en politieke thema's en vernieuwde presentatievormen. Het Centraal Museum volgde Chalayans werk in de afgelopen jaren op de voet. In 2003 maakte hij een ruimtelijke installatie 'Kinship Journey' voor de tentoonstelling ‘Woman by’. De installatie werd in hetzelfde jaar aangekocht door het Centraal Museum, en was sindsdien regelmatig te zien in de opstelling.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 16 feb 2005
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.


Kunstenaar

Hussein Chalayan