Aafke Bennema en Anuli Croon

 
Aafke Bennema
 
Aafke Bennema
 
Aafke Bennema
 
Aafke Bennema
 
Aafke Bennema
 
Anuli Croon
 
Anuli Croon

Over de expositie

Aafke Bennema (1965) gebruikt in haar schilderijen een techniek die grafisch aandoet. Vormen en voorwerpen worden steeds in hun contour weergegeven waardoor ze een ornamentaal karakter krijgen. Ze past deze manier van werken toe op natuurlandschappen. Eerst waren dat rotstuinen of koraalriffen, waarin ze zich concentreerde op het ornamentale van de planten, mossen en koralen. Voor de meest recente schilderijen kiest ze idyllische, soms clichématige beelden van de natuur, zoals een besneeuwde berghelling met een warmwaterbron. De sneeuwlobben rond de bron, de zware stoomwolken die eruit opstijgen en de grillige dode boom ernaast zijn gestileerd tot ronde vormen die zich sierlijk door het beeld bewegen. De voorstelling komt hierdoor los van het anekdotische beeld van het winterlandschap en krijgt een zekere abstractie waarmee de aandacht verschuift naar vorm en beweging.

In de schilderijen van Anuli Croon (1964) zijn decoratie en ornament ook belangrijk. Hier is geen sprake van het reduceren van de werkelijkheid tot een meer abstract beeld, maar juist omgekeerd van het met abstracte, decoratieve patronen opbouwen van een concrete voorstelling. Tot voor kort waren dat gestileerde menselijke figuren, samengesteld uit egale of geornamenteerde kleurvlakken, die tegen een geometrische, decoratieve achtergrond stonden. Sinds kort zijn de menselijke figuren verdwenen en bestaat het beeld uit een samenstel van vormen en patronen die op het eerste gezicht plat en abstract zijn. De kleurvlakken worden van elkaar gescheiden door witte lijnen die de toeschouwer houvast geven. Hierdoor ontvouwt het 2-dimensionale beeld zich langzaam tot bijvoorbeeld een kamer met een staande lamp en een venster, waardoor bomen te zien zijn die eerst pijlen leken.

Opening zondag 17 april om 16.00 uur, afsluiting zondag 15 mei vanaf 15.00 uur.

11 t/m 16 mei - KunstRAI, stand 35
Galerie Maurits van de Laar toont tekeningen van Marcel van Eeden en Robbie Cornelissen, de Taiwanees-Canadese kunstenaar Ed Pien en Martin Assig uit Berlijn.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 15 mei 2005
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00