Ann Veronica Janssens


Over de expositie

Op het plein staat een container. De wanden zijn van gekleurd glas: rood, geel en blauw. Iemand opent een glazen deur en sluit die weer achter je. De container blijkt helemaal gevuld met een dikke mist. Je ziet letterlijk geen hand voor je ogen. Je gewone waarneming is ontregeld en dus vertraag je je passen. Misschien is er nog iemand anders in deze ruimte? De combinatie van daglicht en glas kleurt de mist. Je wandelt wat onwennig door de kleur. Na een tijdje merk je hoe je in enkele passen van blauw over paars naar rood loopt. Hoe lang kan je hier blijven? Even later sta je weer buiten op het pleintje voor het Smak. Big smile. Onbeschrijflijk? Nee. Maar er is een surplus, iets ongrijpbaars. De beschrijving zal de ervaring nooit overbodig maken.

De speelse lichtheid van de interventies van Ann Veronica Janssens nodigen niet uit tot ernstige omschrijvingen als ‘werk' of ‘oeuvre'. Telkens weer probeert ze iets op het spoor te komen dat zich moeilijk laat betrappen. Iets waarvan je in het beste geval een glimp kunt opvangen. Met minimale ingrepen stelt ze vanzelfsprekend geachte begrenzingen in vraag. Een metalen buis verbindt een kunstgalerie met het belendende kraakpand. Gegraveerde muntstukjes injecteren de anders zo ernstige geldwereld met een scheut poëzie. Een tennismuur trotseert met een pokerface de andere sculpturen in een openluchtmuseum. En die daar, is dat een gewone toeschouwer, of maakt hij deel uit van de installatie?

Voor even geef je de controle op. Hersenen en zintuigen gaan een nieuwe wisselwerking aan. Is ons brein dan toch geen computer? Pascal Rousseau wijst op het verband tussen de experimenten van Ann Veronica Janssens en de opvattingen van Francisco Varela over het brein als een soort wolk die voortdurend in interactie is met de wereld: ‘ Het geheugen functioneert niet langer als een voorraadkast waaruit we kant-en-klare oplossingen en beelden kunnen opdiepen, maar als een katalysator van open vormen en vondsten, een gevoelige ruimte van vrijheid .' ( Art Press 299).


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 13 nov 2004
CIAP Hasselt
Lombaardstraat 23
B-3500 Hasselt
+32-11-225321
+32-476586471
open: wo t/m vr 11.00-18.00, za en zo 13.00-17.00