Onwerkelijke Schoonheid & de Fenomenale Feminateek


Over de expositie

Onwerkelijke schoonheid is een illusie en een weerbarstig thema voor een tentoonstelling. Hoe kan een fotograaf deze illusie vastleggen, de werkelijkheid is immers zijn medium? Met manipulatie heeft de fotografie de mogelijkheid tot aanpassing en vervreemding gekregen om de illusie een werkelijkheidskarakter te geven. De tentoonstelling bestaat vrijwel uitsluitend uit foto's waarbij geen gebruik is gemaakt van digitale ingrepen. De keuze hiervoor is ingegeven door het museumbeleid dat zich baseert op historische uitgangspunten. De getoonde fotografie is gemaakt met 'klassieke' ingrepen; duidelijk zichtbare, ambachtelijke, aanwijsbare manipulatie.

We zien het surrealistische, geďdealiseerde beeld van de vrouw gefotografeerd door Alvarez Bravo, naast de rafelige, onaffe schoonheid in de foto van Paul Kooiker. Daarnaast in absurdistische, erotische tekst en beeld van Paul C. Bogaers. We bewonderen George Hendrik Breitners' vrouwen naast die van Sanne Sannes.

We zien ook Hans Biezen in gezelschap van Gerard Fieret. We komen bij de foto's van Pere Formiguera, of van Charles Freger die honderden foto's produceerde van majorettes in door trotse moeders gemaakte jurkjes. De foto's van Bill Brandt en Eikoh Hosoe geven ons een groot esthetisch genoegen, maar dit krijgen we ook bij de prachtige collages van de erotomane, geobsedeerde Pierre Molinier. En we glimlachen bij de ironie van de moederfiguur in de foto's van Margriet Smulders.

Naast deze caleidoscopische selectie zien we ook een greep uit De Fenomenale Feminateek van Louis Paul Boon. In de jaren 1950-1979 verzamelde, catalogiseerde en rubriceerde de auteur 24.000 afbeeldingen uit seksblaadjes. In een uitvoerig artikel in De Morgen van 2 oktober 2004 schrijft Jeroen de Preter hierover dat deze verzameling thans veel meer verrassend en ontroerend is dan wat oorspronkelijk door de Vlaamse schrijver werd nagestreefd. Ze was al decennialang een begrip. Een gigantische verzameling blote of halfblote meisjes, waarvan iedereen wist dat ze bestond, waarover vaak schande is gesproken... LP B wilde de bijbel van de vrouw schrijven. Het zijn niet de vele prentjes, die je dit doen geloven. Het is die catalogus. Die bijna oneindige opsomming.


Wanneer en waar

Tijdens
Breda Photo 2005

  • Expositieperiode was t/m 27 nov 2005
Breda's Museum
Parade 12-14 Chassépark
4811 DZ Breda
076-5299300

open: di t/m zo en feestdagen 11.30-17.00, do tot 22.00, gesloten op 25 dec en 1 jan , entree € 7,50, , Per 1 januari 2017 is het Breda’s Museum aan de Parade gesloten voor publiek.