Toon Van Borm: Monumentale tekeningen


Over de expositie

De tentoonstelling bestaat uit zeer eenvoudig meditatief, maar monumentaal werk dat enkel bestaat uit geschrift, geen figuren. Het schrift vloeit over de drager, telkens ongrijpbaar en 'onbegrijpbaar'. De lettertekens zijn immers niet in een systeem vervat of kalligrafisch neergepend. Het vlak wordt 'beschilderd' met fijne omhalen in pen, stift of potlood. Hoewel de geschriften onleesbaar zijn, werken ze hypnotiserend op de toeschouwer die tevergeefs tracht de betekenis te ontdekken. Van op afstand is er enkel een grijs vlak te zien met kleine verschillen in densiteit. Van dichtbij zijn echter zeer fijne details te onderscheiden, waarin het geschrift haar normale functie als betekenisdrager heeft verloren. Ook ontstaat er een intense spanning tussen de beschreven en onbeschreven 'huid' van elk werk. Het is vrijwel onmogelijk een totaalbeeld van het werk te krijgen aangezien de 'letters' en 'woorden' enkel van dichtbij opdoemen en elk detail door afstand te nemen snel vervaagt. Bovendien variėren de tekeningen zeer sterk in grootte zodat de toeschouwer gedwongen wordt de werken van op verschillende afstanden te bestuderen. Maar zowel de intieme kleinere tekeningen als de grote vlakken vragen om in alle stilte gelezen en begrepen te worden.

Toon Van Borm studuurde aan de K.U. Leuven burgerlijk ingenieur architect, voltooide er een postgraduaat Master of Artificial Intelligence en startte een doctoraatsonderzoek naar medical image computing. Momenteel is hij werkzaam bij de technische diensten van dezelfde universiteit. Naast onderzoeker is hij ook kunstenaar.

In zijn tekeningen sluimeren de sporen van wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek als generator van betekenis en referentiekaders.Hierdoor overstijgt zijn werk het tijdsgebeuren en blijft het altijd boeien.

De tentoonstelling is een organisatie van museumsite Leuven in samenwerking met 30CC en bibliotheek Tweebronnen.

Praktische informatie
De tentoonstelling loopt van 9 september tot en met 1 oktober 2005 in de Exporuimte van bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven.
Woensdag tot vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur / zaterdag: 14.00 tot 17.00 uur
Toegang gratis


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 1 okt 2005
M-Museum Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
B-3000 Leuven
+32-16-2272929

open: ma, di, vr, za, zo 11.00-18.00, do 11.00-22.00, , entree € 12,00


Kunstenaar

Toon Van Borm