Jan Aanstoot en Pieter Vierhout


Over de expositie

Aanvankelijk schilderde Jan Aanstoot (Wierden, 1948) zoals op de academie geleerd, sterk figuratief. Op den duur verloren landschappen hun horizon en daarmee ook hun ruimtelijke structuur. Menselijke figuren kregen steeds vaker een globale vorm om uiteindelijk in een spel van vlak, veeg en kleur op te gaan. Hij verdiepte zich ook steeds meer in de verschillende eigenschappen van het materiaal. Hij laat het toeval toe, maar houdt het stuur wel in handen. Ongeprepareerd doek en sterk verdunde olieverf leveren effecten op die sterk aan aquarellen doen denken. Verf vermengd met dammarhars op geprepareerd linnen daarentegen heeft een geheel andere uitstraling. De verf glanst en de vele dunne transparante lagen geven een suggestie van onmetelijke ruimte. Het werk is te typeren als abstract en informeel en kent geen titels. “De individuele verbeeldingskracht van de kijker moet na mij het werk doen, hij/zij maakt als het ware het schilderij af”.

Pieter Vierhout (Almelo, 1957) vindt het mooi om situaties iets te overdrijven. Het werk moet sterk zijn in compositie met fellere kleur dan de werkelijkheid. Hij heeft een voorkeur voor mediterrane landschappen, waarin een eigen sfeer kan worden opgeroepen. In deze landschappen wordt er naar gestreefd de intensiteit van het licht te verbeelden met fellere kleuren. Gekozen wordt voor bebouwing met een boeiende vorm waarbij getracht wordt door bepaalde associaties nieuwe vormen te maken. Het licht heeft een bijzonder accent. Spanning wordt opgeroepen door grotere vlakken kleur tegenover kleinere felle kleurvlakken te plaatsen. Mediterrane haventjes, het Zuid-Franse landschap, rotsblokken op het strand, zeegezichten en vooral oude bergstadjes met kronkelende stegen hebben zijn voorliefde. Figuratief/abstractie door vereenvoudiging van de zichtbare werkelijkheid in een eigen ordening en gebruik van sterkere kleuren dan de werkelijkheid. Belangrijk beeldelement is de kleur, waarbij hij kleursoort en oppervlak tegen elkaar afweegt. Vierhout gebruikt zowel penseel als paletmes.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 31 dec 2005
Galerie Tolg'Art
Tolgaarde 6-8
7642 EZ Wierden
06-15007247

open: do en vr 13.00-17.30, za 10.00-16.00, elke laatste zo van de maand 13.00-17.00


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius