Panamarenko

 
Mock up, 1985
 
Donderwolk, 1971

Over de expositie

Luchtschepen, vliegende schotels, vliegrugzakken met motor, raceauto's en prehistorische kippen. De eigenzinnige kunstenaar Panamarenko laat zich meevoeren door zijn verbeeldingskracht. Hij gaat de strijd aan met het ongrijpbare, trotseert de zwaartekracht en probeert het - technisch - onmogelijke mogelijk te maken. Met als resultaat even poëtische als wonderbaarlijke kunstwerken. Na zijn succesvolle tentoonstelling in het SMAK (Gent, voorjaar 2001) is nu Museum Het Valkhof aan zet met een expositie van werk van deze eigenzinnige Belgische duivelskunstenaar. Panamarenko's intrigerende objecten zijn sinds het midden van de jaren tachtig niet meer noemenswaardig in Nederland getoond. Men krijgt nu zijn werk te zien, zowel in groot als in klein formaat. Op de museumgalerij en in de zalen moderne kunst kan men zich verwonderen over vliegmachines, vliegrugzakken, de blauwe (pre-historische) Archaeopteryx, een drietal raceauto's, tekeningen en kleinere objecten.

Aanleiding voor de tentoonstelling vormt het karakteristieke werk 'Mock up' (=proefmodel) uit 1985, dat Museum Het Valkhof onlangs heeft kunnen verwerven. Het is een paspop met soort rugzak. Hierin zit een motor, waarmee vrijelijk kan worden gevlogen. Panamarenko (1940) geldt in zijn geboorteland als een volksheld die in principe dezelfde fascinatie heeft voor automobielen, vliegtuigen en onderzeeboten als iedereen die in zijn jeugd zelf tovenaar en uitvinder is geweest. 'Innoverend' wordt hij genoemd 'fantasierijk eigenzinnig, gedreven, rijk in beeldtaal' en bovenal 'authentiek'. Ofschoon hij slechts met de nodige schroom op de voorgrond treedt, geldt Panamarenko tegenwoordig als een internationale persoonlijkheid in de hedendaagse kunst. Het afgelopen jaar had hij prominente overzichtstentoonstellingen in de Londense Hayward Gallery en het Museum Jean Tinguely in Bazel. Begin 2002 volgt een omvangrijke show in het museum Reina Sofia in Madrid.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 6 jan 2002
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
024-3608805

open: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur., Open op maandagen in de korte vakanties (dus niet in de zomervakantie), beide Paasdagen, beide Pinksterdagen, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag., Gesloten op overige maandagen, Koninginnedag, vrijdag van de intocht van de Vierdaagse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag., Op de website vindt u altijd de meest actuele informatie., , Entree 19 jaar en ouder € 9,00, 6 t/m 18 jaar: € 4,50, Museumkaart gratis


Kunstenaar

Panamarenko