Maria Roosen: Maria's Maria's

 
Paren (fragment), 20...

Over de expositie

De tentoonstelling Maria's Maria's omvat een royale keuze uit het werk dat Maria Roosen (Oisterwijk, 1957) de laatste tien jaar vervaardigde. De titel verwijst naar het kunstenaarsboek Maria's dat in 2005 verscheen. De tentoonstelling is een vervolg op dit boek en geeft de toeschouwer inzicht in Roosens veelzijdige oeuvre. Zo komt het publiek terecht in een eigentijdse Wunderkammer, verwant aan de rariteitenkabinetten waarin tijdens renaissance en verlichting natuurfenomenen werden opgesteld. De kabinetten moesten het bezoek verbazen, verwonderen en vermaken, maar ook iets leren over de omringende wereld. Roosens oeuvre bereikt ditzelfde effect.
In een samenleving die gestoeld lijkt op harde feiten en praktisch nut, verleent Roosen voorrang aan de verbeelding. Zij voedt de verwondering. Haar werk omvat een diversiteit aan thema's, van vruchtbaarheid en vriendschap tot en met vergankelijkheid, die vorm krijgen in een scala aan materialen. Roosen verwierf bekendheid met kannen, bollen, spermatozoïden en borsten van gekleurd glas, vervaardigd door professionele glasblazers. Maar haar objecten kunnen ook gemaakt zijn van wol, hout of bladgoud. Een hertengewei werd door haar tot kunst verheven; de menselijke schedel gereproduceerd in suikergoed.
Karakteristiek is de dubbelzinnigheid van Roosens beelden die voortkomen uit een proces van associatie en transformatie. Levenloze objecten krijgen menselijke trekken; typisch mannelijke symbolen worden door een simpele toevoeging vrouwelijk: een knots is bij Roosen bijvoorbeeld niet minder sensueel dan een wulpse melkkan. Door een geraffineerd materiaalgebruik en schaalveranderingen van vertrouwde objecten krijgen deze een nieuwe betekenis en zeggingskracht.
Roosen noemt zichzelf in het recente boek Maria's ‘een kunstenaar met groene vingers'. Vruchtbaarheid, saamhorigheid en groeikracht vormen terugkerende thema's in haar werk, maar spelen ook een rol bij de totstandkoming ervan. “Ik zaai het zaad en roep vervolgens de hulp van anderen in om het gewas op te kweken,” zegt Roosen. In het contact met ambachtslieden als glasblazers, timmermannen of breisters die haar glazen objecten, sokkelbeelden van MDF of gigantische wollen zonnebloemen uitvoeren, groeit het idee en komt het tot wasdom.
Het Stedelijk Museum Schiedam brengt een selectie van Maria Roosens werk uit de afgelopen tien jaar samen met niet eerder geëxposeerde beelden. De eigenzinnige fotoserie Close Friends (2005) toont mensen uit Roosens familie-, vrienden- en kennissenkring, die op haar verzoek een (zelf)portret hebben gemaakt op een grote bol van papier maché. Roosen fotografeerde hen met hun nieuwe masker in hun eigen omgeving. Voor het tweede deel van de serie, New Friends Far Away (2005), werkte de kunstenares samen met mensen die ze tegenkwam tijdens een reis naar Japan. De vriendenseries zijn typische voorbeelden van Roosens poëtica: aan emoties van verbondenheid en warmte wordt indirect uiting gegeven door een onderzoekende objectivering.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie hand (Valiz € 8,50) over de nieuwe foto- en beeldenseries Close Friends en New Friends Far Away: ‘Maria Roosen: Mijn Vrienden'.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 25 jun 2006
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
010-2463666

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree € 12,50, , € 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , € 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.


Kunstenaar

Maria Roosen