Tomas Schats: Tekeningen en animaties

 
Trap, 2002

Over de expositie

Tomas Schats (Eindhoven, 1976) maakt heldere lijntekeningen waarin al het overbodige is weggelaten. Het zijn miniaturen die hij met potlood in een oogverblindend schone en witte muur op aanbrengt. De verhalen die hij ermee vertelt, zijn gelaagd en nemen soms onverwachte wendingen. Tomas Schats zegt zelf: “De tekeningen lijken in hun simpele lijnvoering op cartoons, maar ze zijn in al hun eenvoud meer lyrisch en meerduidig, wrang en toch lichtvoetig. Ze zijn gebaseerd op de werkelijkheid, maar overstijgen deze op subtiele wijze. Ze vertellen verhalen over de mens met zijn mogelijkheden en beperkingen. Een voorbeeld is de pentekening Trap (2002), waarin een persoon een gekke misstap maakt”.
Met de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam wordt het werk van Tomas Schats volgens voor het eerst binnen een museale context getoond. Schats studeerde in 2001 af aan de kunstacademie van Den Bosch. In hetzelfde jaar ontving hij de Lucas-prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het meest belovende jonge talent dat aan deze academie afstudeert. Sindsdien was zijn werk te zien bij verschillende initiatieven en galeries in Nederland. Dankzij illustraties in diverse nummers van de VPRO-gids en recent in de Volkskrant genieten Schats' tekeningen inmiddels bekendheid bij een breder publiek. Schats ziet zichzelf niet zozeer als een tekenaar, maar meer als een animator. In enkele uitzendingen van VPRO's nachtpodium en op het Holland Animation Filmfestival (Utrecht, 2004) zijn filmpjes van hem vertoond. Hierin komen zijn tekeningen als het ware tot leven. Deze drie animaties zijn opgenomen in de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam.
Het werk van Tomas Schats beperkt zich niet tot een zaal, maar leidt de toeschouwer door het hele museumgebouw, zelfs door andere tentoonstellingen. Overal kun je zijn tekeningen aantreffen.
Schats is door het Stedelijk Museum Schiedam uitgenodigd de bewegwijzering van het gerestaureerde museumgebouw te maken. Zijn tekeningen zullen permanent enkele strategische plekken in het museum te bewonderen zijn.
In 2001 maakte Tomas Schats het Fisherman's Friend boekje met teksten van eigen hand. Er staan observaties in van alledaagse zaken, op een afstandelijke en nauwkeurige manier geregistreerd: “het glanslaagje dat op een vochtig doekje ontstaat als je het uitwringt, het punt waarop het water nog net niet uit het doekje komt”. Daarnaast zijn er allerlei gemeenplaatsen in opgenomen, gezegden die mensen nu eenmaal in bepaalde situaties zeggen, bijvoorbeeld “het heerst” als er iemand ziek is. Een andere tekst in het boekje is een bespiegeling op schijnbaar simpele dingen.
Ze ademen een melancholische en soms lichtelijk wanhopige sfeer: “zoveel wind waait er in mijn gezicht en zo weinig dat ik ervan kan inademen” of: “slapen doe je altijd alleen”. De observaties kunnen aanleiding zijn tot het maken van een tekening. De bijbehorende tekst wordt onder de tekening opgeschreven, zodat hij fungeert als uitleg bij het beeld.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje met alle tekeningen die in het Stedelijk Museum Schiedam te zien zijn ( € 10,00).


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 jul 2006
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
010-2463666

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree € 12,50, , € 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , € 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.


Kunstenaar

Tomas Schats