Thea Figee


Over de expositie

Thea Figee (Soest, 1952) onderzoekt sinds 1984 de grenzen van de grafische kunst met prenten die in gemengde grafische technieken de schilderkunst benaderen. Ze combineert verschillende druktechnieken, waaronder materiaaldruk, etsen, droge naald, karton- en sjabloondruk. De prenten die ze ermee maakt zijn unica en gaan zonder titel door het leven. De werken vertellen ondermeer een verhaal over kleur, sfeer, natuur, licht, gelaagdheid, huid en transparantie en blijven nadrukkelijk zonder titel. Dat laatste geeft alle ruimte aan de kijker, maar is ook omdat de kunstenares vindt dat een goed werk geen titel nodig heeft. Kunst moet voor zichzelf spreken.
Vanaf 1999 werkt Figee niet uitsluitend met grafische technieken, maar ook met glas. In 1996 maakte ze kennis met het fusen, maar werkelijk verliefd op glas werd ze pas in 1999 in glasstudio de Oude Horn in Acquoy bij meesterglasblazer en kunstenaar Bernard Heesen. Tot augustus 2004 onstond al haar glas in deze studio. Daarna ging ze verder bij Richard Price bij Van Tetterode in Amsterdam.

Glas, verf en etsinkten zijn verschillende materialen, maar toch lijkt het alsof Figee met glas schildert. Er is sprake van een wisselwerking. Alles wat er in het glas gebeurt, is van grote invloed op de prenten en andersom zijn de prenten een voedingsbodem voor het glas. Beide werelden voeden, inspireren en versterken elkaar.

Tekst: Thea Figee (uit 'Schilderen met glas' van uitgeverij Optima, Vianen, 2005). Deze publicatie is ook tijdens de tentoonstelling te koop in de galerie.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 1 okt 2006
Galerie Posthuys Texel
Brink 14
1796 AJ De Koog, Texel
06-41378884

open: wo t/m zo 11.00-17.00


Kunstenaar

Thea Figee