De helden van het circus: Appel, Koch, Israels, Chagall, Picasso, Klee ...

 
Karel Appel
 
Karel Appel
 
Hans Bayens
 
Otto Eerelman
 
Leo Gestel
 
Henri Gabriel Ibels
 
Isaac Israëls
 
Paul Klemann
 
Pyke Koch
 
Kees Maks
 
Martin Monnickendam
 
Wouter van Riessen
 
Georges Rouault
 
Gino Severini
 
Charley Toorop

Over de expositie

Dit najaar toont Teylers Museum het circus door de ogen van bekende kunstenaars. In het kader van het Jaar van het Circus organiseert het museum de tentoonstelling De helden van het circus. Schilderijen, tekeningen en prenten van onder anderen Henri de Toulouse – Lautrec, Fernand Léger, Georges Rouault, Pablo Picasso, Gino Severini, Marc Chagall, Paul Klee, Isaac Israels, Kees Maks, Charley Toorop, Pyke Koch en Karel Appel laten zien hoe bekende kunstenaars hun inspiratie putten uit het circus. Hun kunstwerken brengen de kleurrijke sfeer van het circus tot leven en laten tegelijkertijd de fascinatie zien voor een andere, betoverende wereld.

Rond 1870 wordt het circus een belangrijk thema in de beeldende kunst. Het circusleven, het min of meer losgeweekt zijn van de maatschappij, heeft voor de avant-garde kunstenaars iets spannends en aantrekkelijks. In de armoede en het nomadenbestaan van de circusartiest zien zij een verwantschap met hun eigen bohémien bestaan. Het is voor het eerst dat kunstenaars zich op die manier op de voorgrond plaatsen. De tentoonstelling laat zien dat kunstenaars gefascineerd raken door het circus en het op uiteenlopende manieren beleven en afbeelden. Portretteren zij het aanvankelijk veelal aantrekkelijk en sfeervol, vanaf circa 1900 ontdekken zij steeds meer de symbolische betekenis ervan. De gevarieerde optredens van clowns, koorddansers en onverschrokken trapezeartiesten zien zij als een spiegel van de wereld. Universele vragen over de wereld om ons heen, of juist persoonlijke worstelingen van individuele kunstenaars worden met het circus als metafoor benoembaar en tastbaar.

Nooit eerder was in Nederlandse musea het circus in de beeldende kunst onderwerp van een tentoonstelling. De collectie van Teylers Museum biedt belangrijke aanknopingspunten voor deze tentoonstelling, zoals het monumentale schilderij De trommelslaagster van Isaac Israels. Deze worden aangevuld met bruiklenen van andere musea en particuliere collecties. Bovendien huisvest Teylers Museum de grootste collectie circusaffiches en foto’s van Europa van de Stichting Circusarchief Jaap Best (www.circusmuseum.nl). Enkele belangrijke affiches zijn nu op de tentoonstelling te zien.

De tentoonstelling komt mede tot stand dankzij een bijdrage van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geďllustreerde publicatie met bijdragen van verschillende specialisten. Daarnaast worden zowel kunsthistorische lezingen als kinder-circusdemonstraties georganiseerd.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 14 jan 2007
Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
023-5160960

open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 11.00-17.00, gesloten 25 dec en 1 jan, entree € 14,00