Nieuwe aanwinst Viktor & Rolf


Over de expositie

De zilveren outfit van Viktor & Rolf, die verzamelaar Han Nefkens onlangs kocht en in langdurig bruikleen schonk aan het Centraal Museum, is te zien in projectkamer 1 van het Centraal Museum. De zilveren outfit is een van de topstukken uit hun nieuwste collectie voor winter 2006/2007. Hiermee start Nefkens een meerjarige samenwerking met het Centraal Museum. Vanaf nu zal Han Nefkens jaarlijks investeren in interessante projecten op het raakvlak tussen mode en kunst. Voor dit initiatief richt Han Nefkens een speciaal mecenaat op: H+F/ Fashion on the Edge-projecten. Han Nefkens, geïnteresseerd in het raakvlak tussen mode en kunst, wil op deze manier de modecollectie van het Centraal Museum Utrecht een extra impuls geven.

De zilveren outfit
Tijdens hun laatste show in maart 2006 toonden Viktor & Rolf een collectie waarin ze ruches, strikken en corsages in zilverbad dompelden zoals men dat vaak met babyschoentjes doet. Het resultaat was dat strikken en corsages in accessoires veranderden. De laatste stukken van de show, de zogenaamde specials, werden in hun geheel in het zilver gedompeld. Han Nefkens maakte dit kostbare procédé mogelijk door vooraf toe te zeggen een speciaal stuk te zullen kopen. Uiteindelijk koos hij voor het voorlaatste stuk van de show en kreeg van Viktor & Rolf er een tweede outfit uit de beddenshow (najaar/winter 2005/2006) bij cadeau. Het Centraal Museum kocht in 1998 als eerste museum voor beeldende kunst ontwerpen aan van het modeduo Viktor & Rolf. Op die manier werden de creaties van hun eerste shows in Hyères en de meer museale presentaties erna veilig gesteld. Sindsdien is het museum het duo blijven volgen door uit vrijwel elke collectie een representatief stuk aan te schaffen. Inmiddels heeft het museum ruim 20 stukken van Viktor & Rolf in de collectie, die een mooie dwarsdoorsnede van hun werk laat zien.

H+F/Fashion on the Edge-projecten
Voor de H+F/Fashion on the Edge- projecten is een speciale commissie samengesteld die jaarlijks bepaalt welke kunstenaars, ontwerpers en actuele thema’s aan de orde komen. Vanuit de gestelde thema’s en onderwerpen worden gericht aankopen gedaan of projecten geïnitieerd. De resultaten van elk project zullen jaarlijks vastgelegd worden in een publicatie en een bijbehorende tentoonstelling in het Centraal Museum. In de commissie hebben Han Nefkens, Pauline Terreehorst, José Teunissen en Judith Clark (senior lecturer bij het Londons College of Fashion en curator bij het V&A) zitting. Op dit moment participeert H+F/Fashion on the Edge-projecten in het ontwikkelen van de specials voor de komende Prêt-à-Porter show in oktober in Parijs van Hussein Chalayan.

Han Nefkens
Han Nefkens (Rotterdam, 1954) startte in het jaar 2000 met het aanleggen van een verzameling Hedendaagse kunst. Zijn eigen leven en ontwikkeling zijn beslissende factoren in de keuzes die hij als verzamelaar maakt. Samen met het Centraal Museum gaat hij zich de komende jaren richten op het verzamelen van interdisciplinaire werken. Aankopen zijn voor hem niet in eerste plaats financiële investeringen, zijn aanwinsten worden direct na aankoop ondergebracht in verschillende Nederlandse musea, die er ook na zijn dood zorg voor zullen blijven dragen. In het Centraal Museum zijn al verschillende stukken uit zijn collectie permanent te zien, waaronder video installaties van Bill Viola en Tony Oursler. Met de aankoop van het nieuwe stuk van Viktor & Rolf heeft het Centraal Museum meer dan 50 stukken van circa 20 kunstenaars uit de H + F Collectie in langdurig bruikleen. Han Nefkens ondersteunt met vergelijkbare mecenaten tevens kunstprojecten bij het museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en fotografieprojecten bij Huis Marseille in Amsterdam. Zie voor meer informatie: www.h-fcollection.com


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 17 sep 2006
Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
030-2362362

open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.


Kunstenaar

Viktor en Rolf