Matthijs Bosman: De laatste dagen van Jan en Archibald


Over de expositie

De beeldend kunstenaar Matthijs Bosman (1976, woont en werkt in Den Bosch) is in de beladen en voor hem ook romantiserende geschiedenis van het oude pand van Galerie West gedoken. Hij snoof letterlijk de hallucinante sfeer op van een doolhof aan leegstaande kamers en bijkamertjes, een vervreemdende badruimte, trapjes en gangetjes leidend naar keukens en deuren, waarachter andere ruimten met verhalen schuilgaan. Uit al die verhalende ruimten compileerde Bosman het fictieve verhaal van Jan en Archibald. Een schizoïde duo dat 'blijmoedig tussen mens en onmens zweeft' en 'als paria's meer en meer hun sociaal-maatschappelijk evenwicht verliezen', aldus de kunstenaar.
Bosman geeft zijn verhaal vorm in een installatie die bestaat uit een combinatie van mise-en scène en geënsceneerde taferelen. Hiervoor gaat hij uit van bestaande artefacten en situaties zoals die in het huis werden aangetroffen waaraan hij rekwisieten en vervreemdende ingrediënten toevoegd. En om de spanning op te voeren zal voor het eerst in de geschiedenis van Galerie West naast de gebruikelijke expositieruimten het gehele pand voor de verbeeldde vertelling benut worden.

Matthijs Bosman is een kunstenaar die zich vooral betrokken voelt bij sociale en ruimtelijke veranderingsprocessen. Hieruit put hij zijn evocatieve verhalen die hij op ingenieuze en invoelende wijze weet vorm te geven in fysieke bouwwerken en constructies die getuigen van een grote mate aan raffinement en schoonheid.

Galerie West wil met deze expositie een keerpunt in haar bestaan markeren. Het oude pand aan het Groenewegje gaat na een volledige metamorfose een nieuwe toekomst tegemoet. Met de verbouwing en nieuwe aankleding van de galerie verdwijnen ook de persoonlijke geschiedenissen van hen die hier ooit woonden. Dus komt dat zien en ervaren!


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 4 nov 2006
West
Lange Voorhout 102, vml. Amerikaanse ambassade
2514 EJ Den Haag
070-3925359

open: ma t/m zo 12.00-18.00, , Entrance fee exhibition, Adults: € 6,-, Museumjaarkaart: free, Ooievaarspas/CJP/Student: € 3,-, Kids < 12 jaar: free,


Kunstenaar

Matthijs Bosman