15-jarig jubileum Galerie Maurits van de Laar: 2nd Shift

 
Robbie Cornelissen
 
Robbie Cornelissen
 
Karin van Dam
 
Paul van der Eerden
 
Paul van der Eerden
 
Ingrid van der Hoeve...
 
Dieter Mammel
 
Dieter Mammel
 
Erik Odijk
 
Jos de l´ Orme
 
Jos de l´ Orme
 
Urs Pfannenmüller
 
Urs Pfannenmüller
 
Ed Pien
 
Ed Pien

Over de expositie

In de tweede jubileumtentoonstelling 2nd Shift is weer een evenredige verdeling tussen tekenaars en schilders gemaakt. Robbie Cornelissen en Erik Odijk staan bekend om hun tekeningen op groot formaat. Cornelissen toont nu drie kleine werken met dreigende vertrekken en een zeefdruk van een grote fabriekshal. Erik Odijk laat voor het eerst een foto zien, van een overweldigend bos waarin hij zelf aanwezig is. Tot nu toe dienden de foto’s alleen als studiemateriaal voor zijn tekeningen. Ook Karin van Dam toont voor het eerst een foto. Ze staat bekend om haar tekeningen die ze vertaalt in ruimtelijke installaties. Onlangs bezocht ze China waar ze in een kapsalon in Xiamen een buitengewoon extravagante permanent-machine fotografeerde. Verder hangen in 2nd Shift drie tekeningen van Paul van der Eerden, twee met vertekende gezichten en één met menselijke lichamen die samen een patroon vormen. De Canadees-Taiwanese kunstenaar Ed Pien toont twee nieuwe, in Japans papier uitgesneden tekening, Jos de l’Orme maakte twee houtsneden van een ouderwets geklede man met een priemende blik.

Christie van der Haak legt zich de laatste jaren steeds verder toe op het ontwerpen en weven van wandkleden en stoffen. In de tentoonstelling staan drie Gispen stoelen die bekleed zijn met stoffen naar haar ontwerp. Ingrid van der Hoeven maakte tot voor kort beelden in hout en steen. Op het ogenblik experimenteert ze met nieuwe vormen en materialen. In de expositie hangen twee hemden gemaakt van veelkleurige kroepoek.

Van de schilders in 2nd Shift hoort Urs Pfannenmüller het langst tot de galerie. Hij schilderde twee werken met renaissancistische landschappen waarboven piepschuimen vormen zweven.
De Berlijner Dieter Mammel toont enkele portretten in zijn karakteristieke techniek van uitvloeiende inkt op onbewerkt canvas. Chantall Veerman schilderde tot voor kort gelaagde voorstellingen van natuurlandschappen. Ze laat nu een stilleven zien dat een vergelijkbare subtiele gelaagdheid heeft. Van Ad Schouten hangt een indringend zelfportret, op de achtergrond van de gouache zie je de kunstenaar nog eens, werkend aan schilderijen in sociaal realistische stijl. Eveline Visser leverde vier kleinere schilderijen aan die voortbouwen op het project Babel Planet. Hierin wordt gezocht naar een nieuwe utopische wereld in het heelal. Kris van Dessel, in eerste lijn schilder, laat een tekening zien van een dubbelzinnige architectonische ruimte. Van hem verschijnt ook bij de tentoonstelling de publicatie Transit.

opening vrijdagavond 1 december om 19.00 uur
afsluiting zondag 24 december vanaf 15.00 uur

Galerie nieuws

Marcel van Eeden exposeert van 17 december tot en met 4 februari in Museum Dhondt Dhaenens in Deurle, België. De serie Celia, bestaande uit 146 tekeningen wordt getoond, aangevuld met ouder werk. De catalogus bij de serie is in de galerie verkrijgbaar voor € 25,- (zie www.museumdd.be)

Zeger Reyers’ werk Hard Water is nog tot en met 4 februari te zien in De tentoonstelling Room with a View, de Bouwfonds collectie, in het Haags Gemeentemuseum.
(zie www.gemeentemuseum.nl)


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 24 dec 2006
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00