Isolation


Over de expositie

Verlaten landschap en ijzige stilte: fotografe Christel Boertjes en grafisch vormgever Yurrian Rozenberg brachten voorjaar 2006 drie weken door in een ingesneeuwd dorp in IJsland. Bij de NBKS toont het duo, onder de titel Isolation, foto's, schetsen en teksten die ze maakten tijdens deze bijzondere werkperiode. Het geheel vormt een ruimtelijke presentatie, waarin het gaat over gevoelens van isolatie, je hoofd kwijtraken en de weg terugvinden. Boertjes en Rozenberg: "In IJsland kostte het geen energie om ons af te sluiten van de hectiek en de verwachtingspatronen zowel van de buitenwereld als die in onze eigen hoofden. Ruimte, ongerepte natuur, eenzaamheid: Isolation."

In de maanden januari en februari krijgen bezoekers aan de expositieruimte van de NBKS de kans om het resultaat van drie weken pure isolatie te ervaren. Door middel van verschillende beeldprojecties en collages waarin fotografie, tekst en schets elkaar overlappen, maken Christel Boertjes en Yurrian Rozenberg de toeschouwer deelgenoot van hun ervaringen tijdens de werkperiode bij de non-profitorganisatie Skaffelt te IJsland. In de presentatie Isolation is tevens een soundscape, een 'landschap' van geluid, te horen van beeldend- en geluidskunstenaar Ronald van der Meijs. Hij reageert hiermee op het werk van Rozenberg en Boertjes.

Drugs of IJsland
Sinds het begin van 2006 werken Christel Boertjes en Yurrian Rozenberg samen onder de naam Nobody Can Glue. In hun werk reageren ze op de overgecontroleerde, rationele digitale beelden om ons heen. Ze zetten zich af tegen het perfectionisme en zucht naar controle. De keuze voor het verblijf als artist-in-residence in IJsland kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Boertjes en Rozenberg: "Het was drugs of IJsland. In Nederland word je continu afgeleid door de werkdruk en de dagelijkse hectiek. In IJsland is er, in tegenstelling tot Nederland, veel meer ruimte en onaangetaste natuur. Het was een kans om te ontvluchten aan de dagelijkse werkelijkheid. "

De knop omzetten
De aantrekkingskracht in het in afzondering werken zit voor Nobody Can Glue in de totale vrijheid om alles te mogen doen: niet weten waar of hoe te beginnen en waarom of voor wie je iets maakt. "In isolatie word je op jezelf aangewezen. Een leeg blad… niemand die iets van je vraagt… 21 dagen de tijd. Je leert er de kleine dingen te waarderen en je eigen geconditioneerde gedachtes onder de loep te nemen om zo werkelijk autonoom te creëren." Het duo heeft echter ook ontdekt dat 'isolatie' niet locatiegebonden is: "Door de periode in IJsland is duidelijk geworden dat 'het' een knop is die je in je hoofd kunt omzetten, onafhankelijk van plaats, tijd en materiaal."


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 25 feb 2007
Kunstloc Brabant (voorheen bkkc)
Burgemeester Brokxlaan 1000
5041 SG Tilburg
013 7508400

open: ma t/m vr 08.00-22.00, za 09.00-17.00, zo 12.00-17.00