Sierwerk: bijzondere sieraden van onorthodoxe materialen


Over de expositie

Wat hebben een tuinslang, een plastic goudvis, een autoband en een Chinese krant met elkaar te maken? Op deze tentoonstelling: alles. Het zijn maar enkele van de materialen die 16 kunstenaars verwerken in hun sieraden. Wat nog meer: industriële drukveren, perspex, rubber, vilt, kant, siliconen en zelfs hier en daar - als contrast en verrassing - parels, goud en zilver. Dit laatste verraadt dat veel van de kunstenaars - behalve de kunstacademie – een opleiding hebben gekregen als edelsmid. Niet alleen moet je als sieradenmaker een originele geest hebben en in vaak eenvoudige of zelfs onooglijke spullen iets bijzonders zien, veel van de ontwerpen vergen bovendien ook een hoogstaand technisch kunnen.

Wie de blits wil maken op een feestje moet beslist een collier van Ineke Otte dragen, gemaakt van plastic ratjes gelardeerd met parels. Echt prachtig bij een eenvoudig zilvergrijs satijnen jurkje. Èn, nooit meer verlegen om conversatie op weer zo’n bedrijfsborrel. Ook Felieke van der Leest laat zich inspireren door de dierenwereld, maar op een totaal andere manier. Waarom heeft het zeepaardje een zwart bivakmutsje op? Het is geen onderwaterterrorist, hij is verlegen. Kijk naar het bosje rode rozen dat hij in zijn staart geklemd heeft. Van der Leest gebruikt o.a. kunststof, zilver en prachtig haak- en breiwerk voor haar beestenverhalen.

De papieren juwelen van Nel Linssen zijn technische en mathematische hoogstandjes. Ze draait, vouwt en rijgt perfecte sieraden, subtiel en robuust, opvallend onopvallend. Colette Bloos maakt kleurige ‘eierdopjes’en gedraaide vormen van papier maché en gebruikt bijvoorbeeld Chinese kranten of Arabische teksten als basis. Sierlijk en – voor wie wil – met betekenis.

Het is spannend om te zien hoe ontwerpers met hetzelfde materiaal als uitgangspunt iets totaal anders maken. Thea Tolsma maakt colliers van verschillende soorten binnenbanden van fiets, bromfiets en auto, omschreven als ‘draagbare sculpturen’. Uitwaaierend als struisvogelveren, met geometrische of ragfijne kantachtige motieven zijn het indrukwekkende creaties. Dat geld ook voor het werk van Nina Pjevac met haar kragen en borststukken van rubber ‘O-ringen’, die in de industrie worden gebruikt.

De kunstenaars geven samen een schitterend beeld van wat er mogelijk is op het gebied van het moderne sieraad van niet-edele materialen. Veel van hun werk is te vinden in binnen- en buitenlandse collecties van musea voor moderne kunst.

Tijdens de expositie kunnen ook sieraden gepast worden èn er is de kans om een van de tentoongestelde sieraden te winnen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 jun 2007
Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA Barneveld
0342-415666

open: di t/m vr 11.00-17.00, za 13.00-17.00, rondleidingen op aanvraag, entree € 7,50