Marcel van Eeden en Chris Hipkiss: Tekens van andere Tijden

 
Marcel van Eeden
 
 Hipkiss

Over de expositie

De tentoonstelling brengt een bekende ‘insider’, de Nederlander Marcel van Eeden en een bekende ‘outsider’, de Engelsman Chris Hipkiss, bijeen. Hun werk zou ook in eenzelfde categorie geplaatst kunnen worden: de actuele, zogenaamde neoromantiek. Van Eeden heeft, mede op grond van zijn eigen werkwijze, waardering voor de kunst van zondagsschilders en outsiders. Zoals veel zondagsschilders met hun nostalgische kopiëren van het verleden tekent Van Eeden uitsluitend naar voorbeelden van onder meer oude prentbriefkaarten . Beide kunstenaars vermijden in hun werk de tegenwoordige tijd, vermijden kleurgebruik en beperken zich tot grafische voorstellingen.
Hipkiss heeft zich ontwikkeld tot een utopist met beelden van een nieuwe, wellicht nabije tijd, die na een verwoesting lijkt te zijn ontstaan en waarin het vrouwelijke in de mens triomfeert. Een ander aspect is de wonderbaarlijke kracht van de sexueel geladen, driftige natuur zoals die tot uitdrukking komt in vruchtbare vegetatie. Het verschijnen van wonderlijke industriële architectuur is een niet ondubbelzinnige acceptatie van de menselijke manipulaties.
Van Eeden daarentegen, kiest een diametraal andere positie in de tijd en reconstrueert het verleden uit de decennia van voor zijn geboorte. Hij is gefascineerd door zijn afwezigheid in een tijd waar hij toch uit voortkomt en produceert een vloed aan beelden. De kunstenaars zijn generatiegenoten, één van de redenen voor Van Eeden om Hipkiss te kiezen. Tevens ziet hij in hun werk enkele formele overeenkomsten zoals het toevoegen van inscripties. Beide exposanten zijn grote bewonderaars van kunstenaar Willem van Genk.

Marcel van Eeden werd geboren in 1965 te Den Haag. Hij volgde van 1989 tot 1993 een avondopleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij woont en werkt zowel in Den Haag als in Berlijn. Zijn werk wordt in belangrijke musea geëxposeerd.

Chris Hipkiss werd geboren in 1964 te Londen. Op 16-jarige leeftijd ging hij werken voor de meubelmakerij van zijn vader. Vanaf 1990 wijdt hij zich geheel aan het tekenen en verhuist met zijn vrouw, een schrijfster, naar Frankrijk ‘om zich meer Europees te voelen’. Ondertussen was hij in Engeland nog in de geografie afgestudeerd. Hoewel Hipkiss veel succes heeft in de wereld van de Outsider Art noemt hij zich liever een autodidactisch eigentijds kunstenaar.

Nico van der Endt


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 12 mei 2007
Galerie Hamer
Leliegracht 38
1015 DH Amsterdam
020-6267394

open: woe t/m za 14.00-17.30, (alleen tijdens tentoonstellingen en onregelmatig tijdens de zomermaanden)