Beelden aan de Lingedijk 2007: De Elysische Velden

 
Mariëlle van den Ber...
 
Fred Bontje
 
Luc de Bruyne
 
Sjoerd Buisman
 
Desiré Haverkamp
 
Henk van Rooij
 
Karien Vervoort
 
Tomoko Baba

Over de expositie

De titel van de zomertentoonstelling van ‘Beelden aan de Lingedijk’ in Asperen verwijst naar het Elysium, de verblijfplaats der zaligen. Een passende poëtische naam voor een tentoonstelling van beelden in een tuin die in vijf jaar tijd is uitgegroeid tot een idyllisch oord, vergelijkbaar met het paradijs dat de dichter Adriaan Roland Holst in zijn essay ‘Het Elysisch verlangen’ omschreef als een ‘tweede wereld van ijler gelukzaligheid’. Evenals de voorgaande jaren worden hier verschillende beelden getoond van meerdere kunstenaars. De diversiteit van hun werk is groot, maar verbonden door een gelijkluidend verlangen naar ongebonden schoonheid. Ieder van de kunstenaars is, met de woorden van de Prins der Nederlandse dichters, gericht op ‘een hereeniging van ijler verhoudingen en duizelender spanning (…)’. Jonge en oude beeldhouwers, grote namen en onbekende namen vol verwachting, samen bevolken zij de Elysische velden, gelegen aan de uiterste rand der aarde, tussen de boomgaarden langs de Lingedijk bij Asperen.

De twee hectare grote tuin, samengesteld uit geometrische velden, lange zichtlijnen en kronkelende paden, vormt een ideale expositieruimte voor beelden. Ieder kunstwerk staat op een speciaal geselecteerde plaats waar het optimaal tot zijn recht komt. De beelden zijn dan ook niet de gebruikelijke bronzen mensfiguren. Integendeel, het zijn allemaal poëtische reflecties van de fantasie. Soms strak, dan weer grillig van vorm. Het ene beeld gigantisch en het andere bescheiden van formaat. Complexe constructies worden afgewisseld met beelden van simpele eenvoud. Maar iedere keer is de wisselwerking van het beeld met de tuin zo passend alsof het beeld voor die speciale plaats is gemaakt.

De grote afwisseling van vorm en ruimte zet zich voort in de rijkdom aan gebruikte materialen. Steen, brons, hout, klei en zand. Alle kunstenaars hebben hier in volle vrijheid gereageerd op aspecten van de wereld zoals deze zich aan hen openbaart. Sjoerd Buisman en René de Boer tonen met oorspronkelijke groeivormen variaties op de evolutie; Miriam de Nijs en Hans Rikken verbeelden archetypische vormen in steen en metaal; Amy van Son en Liesbeth Bijwaard hebben tempels en totempalen voor een persoonlijke religie opgericht; Trude Obbink en Tomoko Baba lieten zich inspireren door de poëzie. Meer dan dertig kunstenaars zijn hier met hun werk vertegenwoordigd en honderden fantasieën verbeeld.

Een bijzondere groep vormen de zeven Belgische glaskunstenaars die speciaal voor deze tentoonstelling zijn geselecteerd door Piet Augustijn, conservator van het Gorcums Museum. Hun glassculpturen slingeren door een groene zee als kwetsbare vuurtorens. Verrassend sprankelend van licht.
De kleine groep Belgische kunstenaars hanteert glas als hoofdmateriaal voor hun beelden, maar dit combineert met andere materialen. Het glas is heet in een mal gegoten of in de vorm gesmolten, zodat het een specifieke huid en uitstraling krijgt. De zo ontstane glaselementen worden samengevoegd met elementen van staal, hout, steen, brons en andere.
Alles bij elkaar lijkt deze tentoonstelling een staalkaart aan artistieke mogelijkheden te vormen. Ongekend van schoonheid, uiteindelijk alleen maar te ervaren in de Elysische velden.

Open in het weekend van 10.00-16.00 uur en op andere dagen op afspraak.
Entree 3 euro p.p., kinderen tot 12 jaar gratis.
Bij regenachtig weer waterdicht schoeisel.

Organisatie Land en Beeld
Adres: Oude Zuiderlingedijk 12, 4147 BP Asperen,
Telefoon: 0345-632423
info@landenbeeld.nl
www.landenbeeld.nl


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 25 okt 2007
Beeldentuin Land en Beeld
Oude Zuiderlingedijk 12
4147 BP Asperen
06-21908504

open: entree € 5,00 kinderen tot 12 jaar gratis, vrij, za en zo 10.00-16.00, en gehele week ook op afspraak