Kind en kunst IV, De hemel een dak


Over de expositie

Een grote kunsttentoonstelling speciaal voor kinderen. Een expositie waarin het gaat om kijken, maar vooral ook om DOEN! In de presentaties draait alles om wonen en geborgenheid. Kun je bijvoorbeeld wonen in een boom, in je hoofd of in een huis van wolken? Of biedt de hemel je een beschermend dak? Geďnspireerd door gesprekken met kinderen gingen kunstenaars en architectenbureaus aan de slag. Het resultaat: een sprankelende tentoonstelling voor iedereen tussen 0 en 100 jaar. Deelnemende architecten en kunstenaars: architectenbureau MVRDV, architectenbureau Urban Affairs, architectenbureau KOL, kunstenaarscollectief G.A.N.G., beeldend kunstenaars Wilma Sommers, Rob Sweere en Soheila Najand.

"Ik zou graag willen wonen in de zon"
Wonen, zo wil Kind en Kunst IV kinderen laten ontdekken, is meer dan een vanzelfsprekend dak boven je hoofd. In september 2001 vonden hierover in Museum Het Valkhof gesprekken plaats tussen kunstenaars, architecten en kinderen. Hutten bouwen, op een dak zitten, een kamer met muren van snoep, een computerstad, vliegen in de sterrenhemel, willen wonen in de zon: enkele suggesties van kinderen voor de kunstenaars en architecten om, ieder vanuit de eigen discipline, de komende maanden mee aan de slag gaan. Kind en Kunst, begonnen in 1993, is een 3- jaarlijkse manifestatie op het gebied van beeldende kunst, waarin de kunstbeleving van kinderen van 4 tot 12 jaar centraal staat. Bij 'Kind en Kunst IV, De hemel een dak' gaat het om wonen en geborgenheid. De manifestatie wordt georganiseerd door de Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland in samenwerking met Edu-Art Gelderland en Museum Het Valkhof.

Architectenbureau MVRDV (Rotterdam) is vooral bekend om zijn gedurfde ontwerpen, waarvan het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling 2000 in Hamburg de bekendste is.
Urban Affairs (Rotterdam) interesseert zich voor wat stedelijk leven initieert, activeert en reanimeert. De ontwerpen zijn een speurtocht naar warmte zonder gezelligheid, naar liefde zonder romantiek.
Architectenbureau Kol (Nijmegen) heeft veel in de regio Nijmegen gebouwd, waaronder een aantal kinderdagverblijven en de verbouwing van een basisschool.
Kunstenaarscollectief G.A.N.G. (Arnhem) werkt aan het nieuwe inwisselbare Nederland; o.a. winkelcentra, snelwegen en recreatiegebieden zijn hun werkterrein.
Wilma Sommers (Arnhem) behandelt woonsituaties, door bijvoorbeeld vreemdsoortige maar bruikbare meubels van onalledaagse materialen te maken.
Rob Sweere (Arnhem) maakt vaak transparante bouwsels waarop of waarin men kan plaatsnemen, om de zintuiglijke ervaring te verscherpen.
Soheila Najand (Arnhem): haar interactieve projecten belichten de dynamische aspecten van de relatie tussen kunstenaar en toeschouwer. Een actueel voorbeeld is het kunstproject dat zij met kinderen uit de buurt rond het Amsterdamse Steve Biko plein organiseerde.

Op 1 maart 2001 is gelijktijdig met de opening een symposium Kind en Kunst IV voor professionals in de kunsteducatie. Sprekers zijn o.a. Francine Houben (Mecanoo) en Pauline Terreehorst. Daarnaast verschijnt een doe-, werk-, kijk- en beleef 'schrift' voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, samengesteld door de deelnemende architecten en kunstenaars. Ook wordt een videoproductie door Pangea Film gemaakt als introductie op de tentoonstelling. Duur: 15 minuten.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 2 jun 2002
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
024-3608805

open: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur., Open op maandagen in de korte vakanties (dus niet in de zomervakantie), beide Paasdagen, beide Pinksterdagen, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag., Gesloten op overige maandagen, Koninginnedag, vrijdag van de intocht van de Vierdaagse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag., Op de website vindt u altijd de meest actuele informatie., , Entree 19 jaar en ouder € 9,00, 6 t/m 18 jaar: € 4,50, Museumkaart gratis


Kunstenaar