Decor Schiedam. Impulsen uit de stad


Over de expositie

Schiedam heeft er een broedplaats bij. Voor de ramen van de Stadstimmerwerf op de Korte Haven verschenen wonderlijke lampen, tafels, stoelen, grote bergen purschuim bespoten in felle kleuren, objecten omwikkeld met allerlei soorten tape en op een keer een opblaasauto van Bertjan Pot, gemaakt van plastic folie en plakband. Wat er daar gebeurde gaf aanleiding tot de vraag hoe het eigenlijk gesteld was met de kunsten in Schiedam. Deze vraag resulteert in de tentoonstelling Decor Schiedam. Impulsen uit de stad, waarin de meest opmerkelijke ontwikkelingen in het Schiedamse kunstlandschap van de afgelopen jaren in kaart worden gebracht. Wat is de nieuwste generatie beeldend kunstenaars en vormgevers in de stad, wat is het aanstormend talent en wie trekt de aandacht van kenners en kopers? Foto’s, tekeningen, schilderijen, digitale film, meubels, serviezen, lampen, vazen, mode en objecten van Onno Donkers, Sjef van Duin, Emile Estourgie, Mathijs Gootjes, Sarah van der Pols, Bertjan Pot, Sebastiaan Straatsma, Studio TSK (Ivar Tjon-Sack-Kie), Studio Wieki Somers (Wieki Somers en Dylan van den Berg), Marcel Wesdorp, XS –M – L (Diana van Golden, Charlotte Vonkeman, Marije Cnossen) en Esther Zitman.

De tentoonstelling
De tentoonstelling laat het werk zien van vijf beeldend kunstenaars en zeven vormgevers die in Schiedam wonen of werken, of allebei. Meer dan dat hebben ze niet gemeen. Wat hen bindt is het decor van de stad waartegen hun activiteiten zich afspelen en het feit dat ze tot een jongere generatie behoren. De reden waarom ze voor Schiedam kozen is even verschillend als de aard van hun activiteiten en loopt uiteen van heel persoonlijk tot heel pragmatisch, bijvoorbeeld omdat er een betaalbare of goed bereikbare werkruimte te vinden was.

Natuurlijk zijn er relaties en tegenstellingen te vinden en verbanden te leggen. Mathijs Gootjes (schilderijen), Sarah van der Pols (tekeningen) en Esther Zitman (foto’s) zijn geïnteresseerd in de verschillende factoren die de verschijningsvorm van de menselijke gestalte beïnvloeden, juist de intentie waarmee zowel Marcel Wesdorp als Sjef van Duin fotografie als medium gebruiken volstrekt uiteen loopt.

Ook tussen de zeven vormgevers zijn dergelijke verbanden te leggen. Zo zoekt zowel Onno Donkers als het trio XS-M-L (Diana van Golden, Charlotte Vonkeman en Marije Cnossen) naar een esthetiek van onverwachte combinaties, de een in meubels en interieurs, de ander in mode en accessoires. Het label beweegt zich op de grens van kunst en modevormgeving en wordt zowel in een museale omgeving als in winkels getoond. De ontwerppraktijk van Emile Estourgie (EEE vormgeving) en Ivar Tjon-Sack-Kie (Studio TSK) ligt deels nog in het verlengde van de werkzaamheden die beiden voor de ontwerpstudio van Vincent de Rijk uitvoerden. Voor Sebastiaan Straatsma, Bertjan Pot en Studio Wieki Somers (Wieki Somers en Dylan van den Berg) geldt dat zij eerder ontwerpen vanuit het materiaal dan vanuit de vorm, met een sterke voorliefde voor het experiment. Maar deze vergelijkingen en verbanden doen weinig recht aan hun individuele kwaliteiten. Díe vormen de wezenlijke bijdrage aan het cultuurlandschap van de stad Schiedam.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 7 okt 2007
Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
010-2463666

open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree € 12,50, , € 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , € 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.