De Tragiek: Marijna Hazen, Natasja Kensmil, Ingrid Mol en Michelle Provenza

 
Marijna Hazen

Over de expositie

In De TRAGIEK zijn vier kunstenaars bij elkaar gebracht die ieder hun engagement op een bijzondere manier benaderen. Op diverse manieren voorzien zij de geladenheid, de betekenis en de sfeer van het Fort bij Vijfhuizen van hun eigen inhoud. Deze tentoonstelling is een referentietentoonstelling bij het Kunstwerk ‘Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen’ van Hans van Houwelingen. ‘Wie het fort bezoekt raakt in eerste instantie onder de indruk van de brute massiviteit van het betonnen bolwerk. Alles doet vermoeden dat hier getuigd wordt van een geschiedenis van zware oorlogshandeling en talloze gesneuvelden. Niets is echter minder waar, er heeft bij geen van de forten van de Stelling ooit enige slag plaatsgevonden. Er kwam geen enkele vijand en er vloeide geen druppel bloed. Door de opkomst van de luchtvaart bleek al tijdens de bouw dat het strategisch concept was verouderd.’ (H, van Houwelingen).

Ingrid Mol heeft door middel van een installatie een van de slaapzalen van de soldaten herschapen. Mol maakt gesamtkunstwerken die zich als een decor of filmset laten bekijken. Daarin komen tekeningen, strips, verhalen animaties en beelden van keramiek voor. In het werk voor het Kunstfort gebruikt Mol beelden die zij tijdens een artists in Residency periode gemaakt heeft in Indonesië.

Het werk van Marijna Hazen gaat over uiteenlopende onder- werpen als: goed en kwaad, bruut geweld, de onzinnigheid van t.v.programma’s en meer. Haar tekeningen zijn open en worden ge-kenmerkt door een zekere leegte.

Het werk van Hazen levert een enorm contrast op met de tekeningen van Natasja Kensmil die in haar werk een raadselachtige, mythische kant heeft. Haar tekeningen zijn boordevol, met associaties, beelden en verwijzingen die in het heden zijn gesitueerd, maar ook terug gaan naar beelden uit de vroege renaissance en de periode daarvoor.

Michelle Provenzano (New York) werkte van begin april t/m 8 juni in een van de gastateliers als Artist in resident. Haar werk valt op door de grote verschillen tussen de door tekeningen verbeelde wereld en de in real-life action videofragmenten. Dit levert een directe interactie op tussen de twee realiteiten waarin de menselijk oprispingen en gedragingen verbeeld worden.
U wordt in de installatie in ruimte 32 uitgenodigd om gebruik te maken van de kites.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 9 jul 2007
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen (NH)
023-5589013

open: Di, wo. 13.00-17.00 & vr. za. en zo. 13.00-17.00. Let op! Het Fort en de Genieloods zijn alleen geopend tijdens tentoonstellingen. Op maandag en donderdag gesloten., Het Fortterrein is van maandag t/m zondag van 10-17.00 uur vrij toegankelijk.