Heringa en Van Kalsbeek: Bird Works

 
Zonder titel, 2007

Over de expositie

De expositie ‘Bird Works’ is het unieke resultaat van een samenwerking tussen het Amsterdamse kunstenaarsduo Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek en de Roosendaalse Vogelvereniging De Edelzanger. De sculpturen van het duo en de mooiste vogels van de vereniging zijn tijdens het openingsweekend op zaterdag 6 en zondag 7 oktober zij aan zij op deze expositie te zien. In dat weekend vindt in het museum een speciaal voor deze gelegenheid opgezette babyvogelshow plaats. De prijsuitreiking voor de mooiste vogel zal tijdens de opening plaatsvinden. In de weken na de opening zal er een film van Hans Lips te zien zijn over de Roosendaalse Vogelvereniging. Daarin zal ook de werkwijze van Heringa/Van Kalsbeek een rol spelen.

Op het eerste gezicht hebben vogels met hun kleurrijke verenpracht en de grote, grillige sculpturen van porselein, metaal, keramiek, kunststof en hars van het kunstenaarsduo niets met elkaar van doen. Maar schijn bedriegt. Bij het kweken van vogels wordt getracht de mooist denkbare vogel te krijgen. Men gebruikt hiervoor allerlei methodes en technieken, toch laat de natuur zich niet altijd sturen. En juist die onvoorspelbaarheid van de natuur is ook de belangrijkste inspiratiebron van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek. Onbeheersbare natuurkrachten als groei, verval en verhitting worden in hun sculpturen vertaald naar gietprocessen, montage, stapeling en assemblage. De bekende dynamische en uiterst grillige objecten van dit kunstenaarsduo zijn dan ook voor een belangrijk deel door toeval ontstaan.
De overdaad aan materialen, kleuren en bizarre vormen lijkt alle kanten op te stromen: het is een explosie van grillige vormen en exuberante kleuren.
In de weken na de opening zal er een film van Hans Lips te zien zijn over de Roosendaalse Vogelvereniging. Daarin zal ook de werkwijze van Heringa/Van Kalsbeek een rol spelen.

Heringa/Van Kalsbeek
Sinds 1998 vormen beiden samen een duo. Zij staan erom bekend dat zij graag met andere disciplines samenwerken. Dit keer hebben zij een vereniging van vogelkwekers binnen de muren van Museum Tongerlohuys gebracht. Werk van Heringa/Van Kalsbeek bevindt zich in diverse museale collecties. Zo heeft het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft inmiddels vijf werken van hen in bezit. Tegelijk met de expositie ‘Bird Works’ in Museum Tongerlohuys is in het Stedelijk Museum te Amsterdam van 14 september 2007 t/m 6 januari 2008 ‘Cruel Bonsai’ te zien: de eerste grote museale solotentoonstelling van het duo.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 11 nov 2007
Tongerlohuys
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
0165-555555

open: di t/m zo 13.30-17.00, entree € 5