Elmar Trenkwalder en Paul van der Eerden

 
Paul van der Eerden
 
Paul van der Eerden
 
Paul van der Eerden
 
Elmar Trenkwalder
 
Elmar Trenkwalder
 
Elmar Trenkwalder

Over de expositie

De tekeningen van Paul van der Eerden (1954) zijn op het eerste gezicht rauw en ongemakkelijk. Vaak is het beeld volkomen plat en wordt de voorstelling in het kader van het blad geperst. Grotesk gestileerde gezichten barsten bijna uit het vlak, soms is de voorstelling ook bewust afgesneden, waardoor die buiten de tekening lijkt door te lopen. Zo zie je bijvoorbeeld aan de rand van een tegelvloer de beentjes en rompen van mensen of dieren, de rest van het lichaam bevindt zich buiten het beeldvlak. In andere tekeningen worden gezichten of lichamen herhaald of gestapeld waardoor ze veranderen in een patroon. Bijna altijd snijdt Paul van der Eerden zware onderwerpen aan als eenzaamheid, geweld en verlating. Door de groteske en vaak humoristische stilering ontstaat er een relativerende afstand waardoor je die angsten en obsessies in het gezicht kunt kijken.

De Oostenrijkse kunstenaar Elmar Trenkwalder (1959) roept in zijn tekeningen een barokke wereld op, waarin een eigenaardige vermenging van erotiek en architectuur plaatsvindt. In zijn rijk versierde architectonische ruimtes hebben zuilen fallische vormen en blijken ornamenten opgebouwd uit verstrengelde menselijke figuren. De vormentaal en uitbundigheid zijn nauw verwant aan de barokarchitectuur die in Oostenrijk een grote bloei kende. Trenkwalder schept hierop een eigen zinnelijke variant, aanvankelijk eerst in tekeningen, maar al snel ook in keramiek. Zijn keramische sculpturen houden vaak het midden tussen de bekende ĎKachelofení en een altaar, rijk geornamenteerd met veel verborgen details. In de galerie zijn naast tekeningen sculpturen te zien van een tempelachtig complex en een drie meter hoge keramische boom.

Opening: vrijdag 5 oktober om 19.00 uur.
Afsluiting: zondag 4 november vanaf 15.00 uur.

Beide kunstenaars exposeren tegelijkertijd in Museum Boijmans van Beuningen. Paul van der Eerden stelde daar de tentoonstelling Enclosures samen, die duurt van 29 september tot en met 13 januari 2008. Hij maakte een keuze uit de tekeningen en prentencollectie van het museum, aangevuld met outsider tekeningen, zijn eigen werk en dat van Armand Simon en Elmar Trenkwalder. Zo ontstond een overzicht met opmerkelijke dwarsverbanden uit vijf eeuwen tekenkunst. Paul van der Eerden lette daarbij vooral op formele kwaliteiten als het gebruik van het tekenvlak, platheid, stapeling en restruimtes in de voorstelling, gekoppeld aan een voorkeur voor het afwijkende, bizarre en onfatsoenlijke. www.boijmans.nl


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 4 nov 2007
Galerie Maurits van de Laar
Herderstraat 6
2512 CV Den Haag
070-3640151

open: wo t/m za 12.00-18.00, laatste zondag van de maand 13.00-17.00


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en BelgiŽ. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius