Koen Vanmechelen: Het appèl van de kip

 
 
Mechelse Giant
 
Mechelse Longcrower
 
T153 098

Over de expositie

‘Het appèl van de kip’ is de eerste museale solotentoonstelling van Koen Vanmechelen in Nederland. De expositie biedt een overzicht van het opmerkelijke Cosmopolitan Chicken Project dat de kern van zijn werk vormt. Hiermee heeft hij de afgelopen jaren in de kunstwereld naam gemaakt. In dit project kruist de kunstenaar kippen van typisch nationale rassen met elkaar. Zijn ideaal is om zo een universele, kosmopolitische kip te laten ontstaan. Tijdens de tentoonstelling zal de nieuwe, tiende generatie van deze kippen voor het eerst in levenden lijve in Nederland te zien zijn. Verder worden tekeningen en collages, installaties, opgezette dieren, sculpturen, computeranimaties en groot formaat kleurenfoto’s van de verschillende generaties getoond.

Kippen maken van jongs af aan deel uit van het leven van Koen Vanmechelen (Sint-Truiden (België), 1965). Wezenlijk in zijn Cosmopolitan Chicken Project is dat de kip die uiteindelijk zal ontstaan een ‘superbastaard’ zal zijn. Zij verenigt de genen van alle voorgaande generaties en nationaliteiten in zich. Dit staat haaks op de gebruikelijke rassenveredeling. Koen Vanmechelen wil namelijk geen ‘Superraskip’ creëren, waarin ongewenste genen worden uitgesloten, maar een bastaardkip die de genen van alle nationale rassen insluit. Zijn werk is dan ook doortrokken van het ideaal dat de eigenheid van het individu en de verbondenheid met de anderen samengaan. Voor Koen Vanmechelen is de kip dus geen braadkuiken of productiedier maar een symbool, drager van betekenis. En daarmee wordt zij kunst.

Voor de kip van de tiende generatie heeft de kunstenaar de Denizli Longcrower uit Turkije gekruist met de Mechelse Auracana. Deze laatste is de genetische optelsom van alle voorgaande generaties. Alle dieren die de volwassen leeftijd bereiken worden geportretteerd. Deze portretten laten de aandachtige kijker verwonderd stilstaan bij de eigenheid en diversiteit van de kippen. Verenkleed, kam, snavel, ogen zijn telkens uniek: ongenaakbaar, nuffig, sereen, onnozel, zelfbewust, neurotisch etc. Verder worden de dieren, wanneer zij een natuurlijke dood zijn gestorven, ook opgezet of anderszins getoond als getuigenis van hun generatie. Uit respect voor de dieren onderhoudt de kunstenaar thuis een rusthuis voor bejaarde kippen.

Aansluitend bij een typisch Vlaamse beeldtraditie, die we ook herkennen in het werk van Panamarenko en Jan Fabre, heeft Koen Vanmechelen dus een fascinatie ontwikkeld voor een specifiek thema waar hij op fantasierijke wijze uitdrukking aan geeft. Deze traditie is in het tentoonstellingsprogramma en aankoopbeleid van Museum Het Valkhof goed vertegenwoordigd. Overigens ontleent Koen Vanmechelen net als de kunstenaars van de Pop Art-collectie zijn thema en materiaal aan de consumptiemaatschappij. Daarbij kruist hij echter niet alleen kippen maar ook disciplines: kunst, wetenschap en filosofie komen in zijn werk samen. Het Cosmopolitan Chicken Project heeft dan ook raakvlakken met actuele sociale en ethische kwesties zoals genetische manipulatie, klonen, globalisering, multiculturaliteit etc.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 29 jun 2008
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
024-3608805

open: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur., Open op maandagen in de korte vakanties (dus niet in de zomervakantie), beide Paasdagen, beide Pinksterdagen, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag., Gesloten op overige maandagen, Koninginnedag, vrijdag van de intocht van de Vierdaagse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag., Op de website vindt u altijd de meest actuele informatie., , Entree 19 jaar en ouder € 9,00, 6 t/m 18 jaar: € 4,50, Museumkaart gratis


Kunstenaar

Koen Vanmechelen