Parels op het dak: De dakopbouw als verrijking van de stad


Over de expositie

Een expositie over bijzondere dakopbouwen. Als ruimte schaars wordt, nodigt dat uit tot verrassende en inventieve ingrepen. Door de blik naar boven te richten blijkt dat er veel meer gebeurt op de het Hollandse dak dan men denkt, het blijkt een nog onontgonnen terrein. Gemeenten gaan verschillend om met bouwen op het dak. Wat in de ene stad mag is in de andere stad verboden. Toch zijn er allerlei particuliere initiatieven die met recht 'parels op het dak' genoemd kunnen worden. Deze expositie laat dakopbouwen zien die architectonisch en stedenbouwkundig een verrijking voor de stad zijn. Bij de expositie is het boek ‘Parels op het dak' verkrijgbaar.

Oproep: Kent u ook een voorbeeld van een bijzondere dakopbouw? Stuur ons vóór 3 december per post of e-mail een foto, dan tonen wij uw parel in onze expositie.

Opening door de voorzitter van de Commissie Beeldkwaliteit de heer Piet Zelissen. Hij zal in zijn openingsrede mogelijk ook ingaan op het dakkapellenbeleid dat de gemeenteraad in Nijmegen onlangs heeft vastgesteld. Dakkapellen aan de achterzijde van woningen zijn daarmee welstandsvrij geworden (het mogen echter geen dakopbouwen worden). Ook voor dakkapellen aan de voorzijde zijn de criteria sterk verruimd, ze mogen nu 1,50 m hoog en 3.00 m breed zijn.

Ten tijde van de expositie zal in het ACN tevens een expositie te zien zijn binnen de Architecten Estafette van Frank Willems Architecten. Dit bureau heeft onlangs een uitbreiding van een woonhuis aan de Heyendaalseweg in Nijmegen gerealiseerd waarbij op een eigenzinnige wijze de tweede verdieping is uitgebreid. Het betrof de helft van een twee onder één kap woning die is gebouwd in de zogenaamde wederopbouw architectuur. Om het beeld van deze woning in de straat te handhaven en zo mogelijk te versterken is de vergroting van de tweede verdieping hoofdzakelijk gerealiseerd aan de achterzijde. Een zo optimaal mogelijke ruimte is gecreëerd onder een gebogen vorm. Deze vorm is aan de buitenzijde afgedekt met een zinken dak . De afwerking van de nieuwe achtergevel is uitgevoerd met houten latten, die de plasticiteit van de gevel vergroten en een mate van privacy geven. Aan de voorzijde is het gebogen dak van de uitbreiding over de nok van de woning op een subtiele wijze zichtbaar gemaakt.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 20 jan 2008
Architectuur Centrum Nijmegen - ACN
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-3244382

open: wo t/m zo 13.00-17.00 & 1ste do van de maand van 19.00 -21.00 uur, gesloten tijdens 25 & 26 december, 1 januari en de maand augustus, gratis entree


Kunstenaar