Michiel Kluiters


Over de expositie

Grote fotografische afbeeldingen tonen desolate architecturale ruimtes. Kamers, gangen, en trappenhuizen lijken op het eerste gezicht herkenbaar maar zijn vervolgens niet precies thuis te brengen in een bepaalde tijd of plaats. De foto’s doen denken aan filmbeelden of filmsets. Het dramatische licht, en textuur, de specifieke architecturale kenmerken, het gekozen camerastandpunt en de compositie, vormen een realiteit, die bijdraagt aan deze notie. Van de afbeelding lijkt een vrijwel voelbare dreiging uit te gaan doordat er een duidelijke aanwezigheid (van mensen, van meubilair e.d.) lijkt te zijn, maar niet zichtbaar is. De ruimtes op de afbeeldingen worden beheerst door een ‘afwezige aanwezigheid’. Het is alsof het beeld is verstild, geïsoleerd en leeggeruimd, ontdaan van zijn oorspronkelijke betekenis en tijd.
De gefotografeerde ruimtes bestaan als model of decor. Volledig fictieve architecturale façades die, stap voor stap, rondom een van te voren bepaald camera standpunt heen zijn geconstrueerd. Zo omsluit Michiel Kluiters als het ware langzaam zijn gezichtsveld door het bouwen van een ruimte als een masker/doos. De foto’s worden zijn geprojecteerde mentale ruimtes.
De uitwerking op de architectuur van een ruimte waarin deze grootschalige foto’s worden geïnstalleerd is verbluffend. Zij bezitten de potentie om de ruimte om te vormen. De werken voegen additionele ruimtes toe aan de bestaande architectuur door nieuwe doorkijken en perspectieven te suggereren.
De reflectie veroorzaakt door het grote spiegelende oppervlak van de met hoogglans afgewerkte foto’s maakt dat de toeschouwer zichzelf ziet geprojecteerd in de gefotografeerde (lege ruimte) van de foto, en tegelijkertijd zichzelf ziet gereflecteerd in de eigenlijke ruimte. In dit proces van heen en weer focussen ontstaat een verdubbeling –een dubbele opname- wanbij de twee werelden in elkaar overvloeien.
Door deze specifieke technieken te gebruiken in zijn fotowerken, probeert Michiel Kluiters de notie van voorgrond versus achtergrond, van oppervlak versus ruimte in het beeld en daarbuiten te verwarren, en een andere blik mogelijk te maken.
In Michiel Kluiters foto-installatie – de eerste solo bij Ellen de Bruijne Projects – trakteert hij het publiek op een oogverblindende nieuwe ruimte ervaring.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 28 feb 2002
Ellen de Bruijne Projects
Singel 372
1016 AH Amsterdam
06-49485207

open: di t/m vr 11.00-18.00, za 13.00-18.00


Kunstenaar

Michiel Kluiters